НОВИНИ

Спират преговорите за Сирия

Преговорите за Сирия в Женева спират до 25 февруари, обяви пратеникът на ООН Стафан де Мистура. Причината - разногласия между исканията на сирийските делегации, заради които все още не е възможно представителите на опозицията и на режима на Асад да се съберат на масата за преговори.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:50, 04.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
спират преговорите сирия

След хаос през първите дни от преговорите в Женева и категорично нежелание на сирийската опозиция да влезе в диалог с представители на властта, решението на Де Мистура провокира разнопосочни реакции в световните столици.

От сирийската опозиция заявиха, че нейните представители ще напуснат днес Женева и няма да се върнат, докато Башар Асад все още е на власт. Правителствените представители на свой ред ги обвиниха, че саботират преговорите с действията си и призоваха Стафан Де Мистура да разкрие всички факти около временното прекъсване на конференцията.

Според Държавния департамент на Съединените щати паузата отчасти се дължи на руските въздушни удари, които са прекъснали хуманитарните помощи за сирийците. В допълнение държавният секретар Джон Кери обвини сирийските власти за това, че търсят военно, а не мирно разрешение на кризата, и призова правителството и неговите поддръжници да преустановят бомбардировките в страната.

Във Франция и Германия също осъдиха настъплението на сирийските войски и нежеланието на Асад да разреши хуманитарен достъп до обсадените градове и села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 държави отменят митата за стоки и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион
12 държави отменят митата за стоки и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион
Австрия въвежда дневен лимит за бежанците
Австрия въвежда дневен лимит за бежанците