"Песните на Левски" - нов филм в ефира на БНТ

БНТ издири 14 от любимите песни, които Апостола е пял и ги превърна във филм "Песните на Левски". Колегата Даниел Спасов е един от авторите на филма, Милен Иванов изпълнява част от песните. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма.

от БНТ
19:41, 17.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Някои изследователи приемат, че Левски е автор на песента "Все за тебе мисля, мамо". Сред тези песни и мелодии са „На прощаване" (счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение). „Яничари ходят, мамо" и „Снощи е Янка от Балкан слязла" - в своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.

Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен. „Отдавна ли си, момне ле, калугерица", „Слънцето трепти захожда", „Провикна се мома башнакиня" и „Не пей, славею" - последната песен на Апостола, според преданието. Това свидетелство не е доказано.

Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните мелодии се появяват в различни варианти на Балканите.

Сценарист на черно-белия филм "Песните на Левски" е Димитър Стоянович, режисьор - Димитър Шарков, а главен продуцент - Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев.

Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле. Всички изпълнители зрителите ще видят в автентични старинни костюми, предоставени от фонда БНТ.

Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БЧК настоява да се удължи работното време на спасителите по Черноморието
БЧК настоява да се удължи работното време на спасителите по Черноморието
Разкриват заплатите в Би Би Си
Разкриват заплатите в Би Би Си