Пет партии влизат в новия естонски парламент

Пет партии влизат в новия естонски парламент, показват резултатите от проведените вчера избори. По предварителни данни избирателната активност е била малко над 63%.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:26, 04.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Либералите от Партията на реформите печелят най-много гласове на парламентарните избори в Естония. По данни от всички преброени бюлетини партията получава близо 29%.

На второ място е Центристката партия на досегашния министър-председател Юри Ратас с 23%. По думите му, предстоят консултации за сформиране на коалиционно управление.

Юри Ратас, министър-председател на Естония: Мисля, че имаме повече от една алтернативи, ако сме част от следващата коалиция и парламент.

Пробив на тези избори прави крайнодясната, евроскептична и антиимигрантска Консервативна народна партия на Естония със 17,7%, която стана трета политическа сила.

Мартин Хелме, председател на Консервативна народна партия на Естония: Със сигурност следващите седмици ще бъдат интересни. Искаме да участваме в управлението. Искаме да приложим нашата програма и да започнем да изпълняваме обещанията си към избирателите. Ще се опитаме да бъдем в правителството, но не на всяка цена.

В новия естонски парламент влизат още Партия Отечество и Социалдемократическата партия, които са възможни коалиционни партньори на либералите.

При тези резултати разпределението в 101-местния парламент ще бъде по следния начин. Либералите ще разполагат с 34 места, което е с 4 повече от сега. Центристите ще имат 26 мандата, с 1 по-малко. Консервативната народна партия на Естония получава 19 мандата, което е с 12 повече. Останалите две партии ще имат съответно 12 и 10 места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-малко 23 жертви на торнадо в Алабама
Най-малко 23 жертви на торнадо в Алабама
Росатом е готова да участва в конкурса за възобновяване на АЕЦ Белене
"Росатом" е готова да участва в конкурса за възобновяване на АЕЦ "Белене"