740-метрово знаме и копие на Санстефанския мирен договор за 3-ти март в Плевен

Плевен е градът, от чиято обсада през 1877г. зависи изхода на войната за Освобождението на България. Вижте любопитни факти от честването на днешния празник в репортажа на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:14, 03.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Няколко знакови събития белязаха 3-ти март в Плевен. Над 700-метров трибагреник, пренесен по пътя на Скобелев. Над 10 000 посетители на Плевенската панорама и първото представяне пред публика на дареното преди седмица копие на Санстефанския мирен договор на Регионалния военно-исторически музей, макар и само чрез камерата на БНТ. Оригиналът на договора и до днес се съхранява в Турския държавнен архив.

66 страници изписани на френски, официалният за онова време език на дипломацията, скрепени с четири восъчни печата, които завинаги променят картата на Европа. Още от самото заглавие на Санстефанския договор обаче е видно, че той не е окончателен, а предварителен.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Санстефанският договор се подписва от руска страна от граф. Игнатиев и Алексей Нелидов, а от турска страна от Сафед паша и Сайдулах бей. Договорът съдържа 25 клаузи.
;

Записано е, че България възвръща своята независимост. Създава се автономно княжество, с площ от 170 хил. кв. километра, с български владетел, който ще се одобрява от Високата порта.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Копието на Санстефанския договор е дарено от княз Никита Лобанов Островски.

След нужната обработка документът ще бъде изложен в Плевенската панорама. Посетителите там днес надхвърлиха 10 000 души.

В кулминация на тържествата се превърна 740-метрово българско знаме,съставено от над 1100 трикольора, ушито от децата на Плевен. Знамето беше пренесено по пътя на генерал Скобелев, ръководил третия най-кръвопролитен щурм срещу редута Кованлък, на 11 септември 1877 г., където сега се намира Плевенската панорама.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора
300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март