НОВИНИ

141 години от Освобождението: Почит към паметта на героите на връх Шипка

Правото на самостоятелно съществуване на страната ни идва след дълги битки и невероятна саможертва на българските опълченци и руските, румънските и финландските войници. Едно от най-емоционалните места, превърнало се в символ на Свободата и заредено с много патриотизъм на 3-ти март, е историческият връх Шипка. За цената на свободата и преклонението: Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:02, 03.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Паметта не се изтрива с времето. Не я отнасят ветровете на върха. Тя се пази като съкровище. Споменът, заветът - повтарят ги всички, които тръгват нагоре по земята, пропита с кръвта на героите.

Трети март на Шипка е почит и благодарност изразени, когато всички запеят като един българския химн. На върха ти си един от всички българи и там просто скланяш глава.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Нека да бъдем сплотени, единни и да се противопоставяме на всичко, което ще навреди на България. Нека да бъдем горди българи, да пазим националното, защото ние сме част от обединена Европа, но винаги националното, историята и всичко това, което го имаме като богатство, историческо богатство да ни събира и да ни чертае пътя напред.

Сега на Шипка отново е тихо. Мъглата пак обгръща паметника, но ехото от вика на свободните продължава и ще продължава да се носи през времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март
 Косово и Албания премахват роуминга през май
Косово и Албания премахват роуминга през май