НОВИНИ

Една сестра се грижи за децата в две благоевградски села

Пет училища в Благоевградска област са без медицински персонал, защото общините не са могли да осигурят, казаха от Регионалното управление по образованието. Две от тях са в селата Рупите и Кавракирово в община Петрич. В голяма част от останалите училища в пограничната община са назначени медицински сестри, които отговарят за няколко учебно заведения в различни села и пътуват ежедневно.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
17:57, 01.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Лозана Трайкова е медицинска сестра от седем години в две училища. Разказва, че има оборудван кабинет в Марикостиново, но в село Кулата се налага да оказва помощ на децата в различни помещения. Община Петрич закупува най-необходимите лекарства, които трябва да присъстват в аптеките на здравните кабинети в училищата. Те обаче не винаги стигат.

Лозана Трайкова: „Правя си списък на изключително нужните, първостепенни лекарства, осребрява ми се тази фактура. И след това вече, когато привършват лекарствата, тъй като не знам с какъв лимит разполагам най- необходимите лекарства си ги купувам от собствения джоб".

За да не пътува всеки ден до различните села графикът ѝ е направен 4 дни в седмицата да се грижи за децата в село Марикостиново и един ден е в село Кулата. Казва, че сама покрива разходите за транспорта си.

Лозана Трайкова: „На всичките педагози, които пътува не са местни им се плащат 80-90 % от картата, на медицинските лица не е осигурен никакъв безплатен транспорт или процентно покритие на картите".

Двете населените места в община Петрич, в които няма медицински персонал в училищата разчитат на бързата реакция екипите на спешна помощ, ако възникне инцидент с учениците. От кметството в южния град обясниха, че ще обмислят варианта там да бъде назначена една медицинска сестра, която отново да пътува.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив посреща Националния празник с нови знамена
Пловдив посреща Националния празник с нови знамена
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази