Една сестра се грижи за децата в две благоевградски села

Пет училища в Благоевградска област са без медицински персонал, защото общините не са могли да осигурят, казаха от Регионалното управление по образованието. Две от тях са в селата Рупите и Кавракирово в община Петрич. В голяма част от останалите училища в пограничната община са назначени медицински сестри, които отговарят за няколко учебно заведения в различни села и пътуват ежедневно.

от Ирина Николова
17:57, 01.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Лозана Трайкова е медицинска сестра от седем години в две училища. Разказва, че има оборудван кабинет в Марикостиново, но в село Кулата се налага да оказва помощ на децата в различни помещения. Община Петрич закупува най-необходимите лекарства, които трябва да присъстват в аптеките на здравните кабинети в училищата. Те обаче не винаги стигат.

Лозана Трайкова: „Правя си списък на изключително нужните, първостепенни лекарства, осребрява ми се тази фактура. И след това вече, когато привършват лекарствата, тъй като не знам с какъв лимит разполагам най- необходимите лекарства си ги купувам от собствения джоб".

За да не пътува всеки ден до различните села графикът ѝ е направен 4 дни в седмицата да се грижи за децата в село Марикостиново и един ден е в село Кулата. Казва, че сама покрива разходите за транспорта си.

Лозана Трайкова: „На всичките педагози, които пътува не са местни им се плащат 80-90 % от картата, на медицинските лица не е осигурен никакъв безплатен транспорт или процентно покритие на картите".

Двете населените места в община Петрич, в които няма медицински персонал в училищата разчитат на бързата реакция екипите на спешна помощ, ако възникне инцидент с учениците. От кметството в южния град обясниха, че ще обмислят варианта там да бъде назначена една медицинска сестра, която отново да пътува.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пловдив посреща Националния празник с нови знамена
Пловдив посреща Националния празник с нови знамена
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази
Само на 3-ти март показват първообраза на българското знаме! Вижте как се пази