НОВИНИ

Следващата сряда правителството решава за великденските надбавки

Новата концепция на Министерството на труда и социалната политика предвижда оценка на трудоспособността на хората с увреждания. Тя ще е индивидуална. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той бе категоричен, че концепцията няма за цел да се отнемат придобити права. А следващата сряда правителството ще вземе решение дали ще отпусне средства за великденски надбавки за пенсионерите, добави министърът.

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 23.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По думите на Петков решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Позицията на МТСП е да се запази досегашният размер на великденските добавки - 40 лева. Подходът досега беше да се раздават на хората с пенсии до линията на бедността. Тази година линията на бедността е 321 лева.

Министърът по труда и социалната политика отбеляза, че са предвидени и 80 милиона лева повече за хората с увреждания в частта личен асистент за тази година и коментира новата концепция:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Важно е в новата концепция да се стиковат много добре функциите на различните институции, които имат за цел интеграцията на хората с увреждания. Предлагаме изменения в действащата система и да се оптимизират получаването на тези помощни средства за хората с увреждания.

Той обясни, че трябва да се дискутира коя институция да прави оценка на трудспособността, засега е посочен НОИ, но разговорът е отворен.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Дискусията продължава и на последната среща с представителите на организациите и за хората с увреждания точно това каза, че ние имаме едно предложение. Тези обсъждания трябва да продължат, а не да се протестира...Заради съмнение, че с тази концепция ще бъдат отнети пенсиите на работещите инвалиди. Нещо, което не е цел. Няма за цел да отнема придобити права.

Той коментира и случаите на насилие в центорвете за деца с увреждания:

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Целта е коренно да се обнови нормативната база в домовете от семеен тип за децата с увреждания, изискванията, които са по отношение на стандартите за качество за полагане на грижи и да се инвестира много повече в качеството на персонала, започва и реализацията на голям проект на ДАЗД, който преимуществено да се занимава с тези проблеми.

Важно е да се даде приоритет на социалната работа с децата, добави още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въведено е ограничение  през проходите Рожен и Превала
Въведено е ограничение през проходите "Рожен" и "Превала"
Оранжево-жълт сняг валя в Шумен
Оранжево-жълт сняг валя в Шумен