НОВИНИ

​В деня на метеоролога: Кога ще усетим истинската пролет?

Необичайни снеговалежи на Балканите в началото на пролетта. И утре се очаква да бъде доста студено, но температурите от неделя бавно ще започнат да се повишават, а чак в средата на следващата седмица те ще надминат 10 градуса. В студиото на "Денят започва" гости бяха три поколения синоптици от БАН - Минчо Празников, Анастасия Стойчева и Евгения Егова. Доста ниски бяха температурите в Северна България тази нощ, като на места снежната покривка достигна 25 см, каза Анастасия Стойчева.

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 23.03.2018
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Анастасия Стойчева, синоптик в НИМХ-БАН: Предстои затопляне, но до края на седмицата ще си е зима. Днес ще се поразкъса облачността, особено в Южна България и температурите слабо ще се повишат, но това пък ще доведе до образуване на поледици. Опасните явления няма да приключат само с този сняг. Довечера идва следваща вълна валежи, ще има превалявания, но до края на седмицата те ще отслабнат. Снежната покривка ще продължи да се трупа, но количествата валежи ще са все по-малко. През следващата седмица ще се затопли, но започва да вали дъжд, няма да са навсякъде валежите, а снежната покривка ще започне да се топи. Затоплянето ще е факт, но ще бъде бавно. В събота и неделя сутрешните температури ще са доста ниски, но след това започват да се повишават бавно до края на месеца. Последните дни на март ще са най-топли с температури до 20 градуса.
;

В деня на метеоролога ще ви покажем как се прави прогнозата за времето в Националния институт по метеорология и хидрология. С дежурните синоптици, които подготвиха днешната прогноза се срещнаха Паулина Найденова и Борис Сотиров.


Два часа и половина - с толкова време разполагат синоптиците, за да подготвят прогнозата за времето за една телевизионна емисия.

Красимир Стоев - синоптик: Получаваме данни от синоптичните станции на Националния институт по метеорология и хидрология, които са 43, т. е. на всеки три часа ние получаваме ето този бюлетин. Всичко това, което виждате като карти, като числени модели трябва да се преведе в рамките на 5 изречения на човешки език, че утре над страната ще преобладава облачно време с валежи от сняг.

БНТ: Да разбираме ли, че и вас сроковете ви притискат?

Красимир Стоев - синоптик: Непрекъснато ни притискат сроковете и когато закъснеем получаваме обаждане защо не е пристигнала прогнозата на време в телевизията. И сега след малко, ако не я изпратим до 14:30 часа обедната прогноза, която да се използва за вечерната емисия също ще се обадят и от БНТ.

Така в обобщаване на информация от цяла Европа, попълване на таблици и писане на текстове преминават 12-часовите дневни и нощни дежурства на синоптиците. През деня на смяна работят трима души. Един подготвя прогнозата за следващите 48 часа, друг тази за седмицата и трети изготвя предупрежденията за опасно време. Информацията се актуализира непрекъснато на сайта на института.

Марияна Попова - синоптик: В краткосрочните се опитваме да опишем колкото се може по-детайлно времето и като елементи, и като срокове кога точно биха се случили явленията. Опитваме се по-конкретно да опишем времето. Докато средносрочните колкото повече отиваме напред във времето, толкова повече работим с термини като "възможно", "вероятно". Един монитор с много прозорци.
Красимир Стоев - синоптик: Най-важната задача пред дежурния синоптик по краткосрочни прогнози е издаването на предупреждението за опасно метеорологично време.

БНТ: Обновявате ли и вие знанията си, тъй като технологиите постоянно се развиват и вероятно има ефект и тук?

Красимир Стоев - синоптик: Всяка година има курсове и един от нас посещава Европейския център за средносрочни прогнози в Рединг. Доста курсове има по Спътникова метеорология и безспорно напредъкът на прогнозите е благодарение и на спътниковата информация, която влезе в числените модели.

Знанията си синоптиците предават на студентите по Метеорология във Физическия факултет на Софийския университет, които идват на стаж в Института.

Това комбинирано влияние, което се получава между топъл въздух от юг и студен от север генерира облачност над страната и тези валежи.

Илия Димитров - студент по Метеорология във Физическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски": Записваме всичко от картите, които виждаме и на базата на записките правим някаква прогноза.
Боряна Щиркова - студент по Метеорология във Физическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски": В момента учим явленията, които са свързани с преминаването на атмосферни фронтове над Балканския полуостров и се опитваме да ги разграничим. Зимите са малко по-сложни, отколкото летните, поне според мен.

Обаждат ли ви се приятели да питат каква ще е прогнозата за времето утре?

- Обаждат се, но обикновено се шегуваме, че каквото и да кажа не ми имат пълно доверие на 100%.

Този път прогнозата, която прави Боряна за деня се оказва вярна - превалявания от сняг и температури, близки до 0 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Лукарски: Не ми искат за първи път оставката
Божидар Лукарски: Не ми искат за първи път оставката
АПИ: Въпреки снега, няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили
АПИ: Въпреки снега, няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили