НОВИНИ

По-строги регулации върху горивата скараха бизнеса и депутатите

Остър спор между депутати и бизнес за регулацията на горивата.Над 100 хил. домакинства са заплашени да останат без бутилирана газ, ако бъдат приети новите регулации за горивата, алармираха от бранша. Срещу законовите промени се обявиха и от земеделските асоциации, заради изискването да сложат нивомери на всички съдове за съхранение на горива. Според фермерите, това означава във всеки стопански двор да се изгради бензиностанция.Законопоректът скара бизнеса и депутатите в комисията за наблюдение на приходните агенции, където нормативът беше обсъден на първо четене.

Николай Минков
от Николай Минков
22:55, 22.03.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Новите регулации задължават всеки оператор на газови бутилки да изгради склад с вместимост от 500 кубика.

Георги Палпурин, председател на Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан: Обемът, който е заложен от 500 кубика, се равнява на 250 тона или 6 влакови цистерни, за да може да си го представят хората. Това са огромни инвестиции, които неминуемо ще повлияят на цените на крайния продукт, сиреч на потребителите.

От бранша се обявиха и срещу предложението една трета от оборотните бутилки да са собственост на търговеца.

Георги Палпурин, председател на Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан: На пазара какво се случва 300 хил. бутилки се обслужват с 30 хил. бутилки собствен амбалаж. В случая законодателя иска да задължи търговеца и дистрибутора да закупи едни 120 хил. излишни бутилки.
;

Според Асоциацията на производителите, разпространителите и търговците на бутилиран пропан-бутан, ако законовите промени бъдат приети в този вид, 95% от бранша ще трябва да фалира.

Председателят на комисията, наблюдаваща приходните агенции Емил Димитров, който е вносител на закона, се съгласи с част от аргументите, с други - не.

Емил Димитров: Разбира се, че 500 кубика смятам, че е твърде голямо, тъй като то е свързано и с проблеми на териториалното и селищно устройство, отстоянието от сградите. Всеки, който иска да оперира на този пазар, трябва да има собствени бутилки, а не да ползва чужди. Когато гръмне бутилка питаме къде е държавата къде е собственикът. А когато някой пълни чужди бутилки, без да ги проверява, това е проблем.
;

Земеделските производители пък се обявиха срещу изискването всеки съд за гориво над 20 литра да има нивомер и директна връзка с НАП.

От асоциацията на зърнопроизводителите се опасяват, че ако така заложените законови промени влязат в сила, ще бъдат принудени да изградят в стопанските дворове напълно действащи бензиностанции, от които те нямат нужда, тъй като само ползват гориво за своите селскостопански машини.

Георги Милев, Национална асоциация на зърнопроизводителите: За всеки земеделски производител от 100 декара нагоре, трябва да направи инвестиции от около 100-150 хил. лв. за бензиностанция, с нивомер и фискално устройство и автомобил, който трябва да превозва закупеното и платено дизелово гориво, с акциз и ДДС, който трябва да го извози до комбайните на полето.

Според председателя на комисията, целта е да се пресече нелегална търговия с гориво.

Емил Димитров, председател на Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции: Не може един апарат за кафе от 30 ст. да има уред с НАП, една цветарка, която продава цветя на 3 празника в годината, да има касов апарат, а когато говорим за милиони оборот, за 1/3 или 1/5 от горивата, които минават през тези обекти, да не се контролират.

Бизнесът и депутатите се договориха всички възражение по проектозакона да бъдат обсъдени между първо и второ четене на норматива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От кореспондента на БНТ: Все още няма решение за срещата ЕС-Турция във Варна
От кореспондента на БНТ: Все още няма решение за срещата ЕС-Турция във Варна
Възстановено е движението на Северна скоростна тангента на гр. София
Възстановено е движението на Северна скоростна тангента на гр. София