НОВИНИ

Президентът Радев се срещна с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас

Президентът Румен Радев се срещна днес в Ерусалим с премиера Натаняху, а по-късно посети и Палестина, където разговаря с президента Махмуд Абас. С Нетаняху обсъди възможностите за развитие на двустранните отношения, и по-специално сътрудничеството в областта на високите технологии. А След срещата си в Рамала с палестинския си колега Махмуд Абас, българският президент коментира, че Близкоизточния конфликт може да има дългосрочно и устойчиво решение само на базата на създаването на две независими държави, живеещи в мир и сигурност.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:14, 22.03.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: Ние никога няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София за човечността и приятелството към евреите.днес имаме прекрасни отношения. Българските евреи са мост между нас.

Търговският обмен от 150 млн. долара не отговаря нито на възможностите на икономики ни, нито на активния политически диалог

Румен Радев, президент на Р България: България е заинтересована от енергийна диверсификация, както и от възможността да бъде вносител и да транзитира природен газ от новооткритите находища в Средиземно море за Европа.

Радев отбеляза и доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г.

;

В Рамала президентите Румен Радев и Махмуд Аббас заявиха съгласие, че по-активен политически диалог би помогнал за подобряване на връзките във всички сфери.

Махмуд Абас: По отношение на двустранните отношения подчертахме важността от свикването на двустранната комисия тази година с цел развиване на икономическите и културните отношения.

Румен Радев подчерта, че напрежението в Близкоизточния конфликт може да намери своето решение само по мирен път и че емоциите не са добър съветник. Без претенциите да бъде посредник Радев предаде желанието на президента и премиeра на Израел желанието за конструктивни и мирни отношения.

Румен Радев, президент на Р България: България има своята ясна позиция. Ние сме важен партньор на Палестина като участник във формирането на позициите в ООН и в ЕС. В това отношение България следва ясно изразената позиция на ЕС, че решение дългосрочно и устойчиво на Близкоизточния конфликт може да има дамо базирано на принципа на двете независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство.

Над 5 000 палестинци са завършили висшето си образование в България. Много от тях заемат важни държавни постове. Именно тези хора може да помогнат и за по- активни контакти между България и Палестина.

;

Президентът Румен Радев се срещна днес в Ерусалим с премиера Натаняху, а по -късно посети и Палестина, където разговаря с президента Махмуд Абас. С Нетаняху обсъди възможностите за развитие на двустранните отношения и по-специално - сътрудничеството в областта на високите технологии.

Дългосрочно и устойчиво решение на близкоизточния конфликт може да има само на базата на създаването на две независими държави, живеещи в мир и сигурност. Това заяви в Рамала президентът Румен Радев след среща с палестинския си колега Махмуд Аббас.

Исторически изграденото приятелство между България и Израел е капитал с много висока стойност, който трябва да се използваме в интерес на хората, каза Радев пред Бенямин Нетаняху, а израелският премиер благодари на страната ни за спасяването на българските евреи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високотехнологична операция на мозъчен тумор в Плевен
Високотехнологична операция на мозъчен тумор в Плевен
Катастрофи, временно затворени пътища и ограничения в движението заради снега
Катастрофи, временно затворени пътища и ограничения в движението заради снега