НОВИНИ

След проверка: Пешеходните пътеки у нас са в критично състояние

Пешеходните пътеки у нас са в критично състояние - стана ясно от приключилата проверка на прокуратурата. Проверени са били 14 хил. пешеходни пътеки в цялата страна и близо 80% от тях не отговарят на нормативните изисквания. Според главния прокурор Сотир Цацаров има фрапиращи пропуски. Проверката стартира през декември миналата година по разпореждане на главния прокурор след зачестилите инциденти на пешеходни пътеки.

Явор Симов
от Явор Симов
20:09, 22.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Сред констатираните нередности са много липсващи знаци, неправилно маркиране и неправилна сигнализация.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Не приемам и не насърчавам споделената отговорност между институциите да размиват конкретната отговорност на всяка институция, включително и тази , която в момента ръководя. Човешките живот и здраве са тези , които трябва да бъдат съхранени по пътищата, и въпросът на каква цена въобще не може и не бива да бъде поставян.

Като системни нарушители бяха посочени градовете Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Варна.

;
Сотир Цацаров - главен прокурор: Бих казал , че това е един срамен списък. Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки и съответства на черната статистика, на броя на убитите и ранените.

До 30 юни МВР ще трябва да задължи отговарящите за състоянието на пешеходните пътеки да отстранят проблемите,иначе ги грозят санкции от 2 до 7000 лева.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: И да ги помолим, да ги задължим по наредбата да изпълнят всичко онова , което не са направили. Това ще направим ние и разбира се продължаваме много по- строго да наблюдаваме.

Прокуратурата е възложила на регионалното министерство да създаде национален регистър за състоянието на пешеходните пътеки, както и в кратък срок да бъдат предложени промени в нормативната уредба. Проверки трябва да се правят всяка година, ако това не се случи ще има сериозни санкции.

;
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и управление: Отделно от това ще бъдат предложение промени за субурдиниране на процеса по контрол , а и по предписания между централната власт, изпълнителната власт и местната такава по отношение по привеждането на пешеходните пътеки в нормативно изискуемите им характеристики и параметри.

Главният прокурор коментира, че след 30 юни ще има нова изненадваща проверка в общините с най много нарушения ,свързани с пешеходните пътеки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофи, временно затворени пътища и ограничения в движението заради снега
Катастрофи, временно затворени пътища и ограничения в движението заради снега
Електрическо табло предизвика пожар в жилищен блок
Електрическо табло предизвика пожар в жилищен блок