НОВИНИ

МОСВ предупреди за високи нива на реките

От Министерството на околната среда и водите предупредиха за високи нива на язовирите и реките. Нивото на Дунав се покачва и остава един метър до критичното равнище. По цялото поречие на реката е въведена степен на готовност „повишено внимание“.

bnt avatar logo
от Ива Колева
19:45, 22.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Нивото на реката се следи денонощно. Най-сериозно е положението при Видин и Лом. Нивото на Дунав при Лом е 770 см, а при Видин – 765 см, т.е. за последното денонощие то се е покачило с около 7 см. Първата предпазна дига се изгражда при ниво 850 см. Тук в Русе в момента нивото на реката е 670 см и се очаква да стигне около 700. Изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Павлин Цонев ни увери, че не се очаква внезапно покачване.

Нивата на реките Струма и Места в Югозападна България също са високи, но засега остават под критичния минимум. Няма сигнали за разливи и наводнения, а всички общини са приготвили тежка техника и чували с пясък, ако се стигне до по-тежки ситуации. В момента състоянието на язовирите в цялата страна не е опасно за населението и хората могат да бъдат спокойни.

Нено Димов – министър на околната среда и водите„От национално значимите язовири, за които отговаря МОСВ, има 6, които в момента преливат, без да има каквато и да било заплаха. Тоест преливането е в пъти под обема, който могат речните корита да поемат. Обсъжда се в Министерството на икономиката законодателни промени, в които да се види дали един държавен орган да не отговаря за онези язовири, за които местната власт не може да се справи сама. Това трябва да бъде заявено от местната власт. В момента се подготвят два варианта в Министерството на икономиката и когато те са готови, със сигурност ще бъдат съобщени и дискутирани на МС.“

Жителите на бургаското село Дебелт изкараха поредна безсънна нощ в очакване на водно бедствие. Заради обилните валежи през последните дни нивото на река Средецка е повишено, но засега няма опасност от преливане.

Няма опасност от наводнения в Бургаско

Най-застрашени са къщите, които са разположени в долния края на село Дебелт, покрай отводнителния канал за дъждовните води. Заради високото ниво на река Средецка и прииждащата дъждовна вода често дворовете на тези къщи се наводняват.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конференция за децата в риск се проведе в София
Конференция за децата в риск се проведе в София
Карловското село Столетово остана без кмет
Карловското село Столетово остана без кмет