САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

В „Пирогов“ подписаха рамков договор и договориха 20% увеличение на заплатите

Ръководството на УМБАЛСМ „Пирогов“ и синдикатите договориха 20% по-високи основни заплати на лекарите и медицинските сестри в болницата и по-ясни правила при формиране на възнагражденията. Днес беше подписан Колективния трудов договор за 2018-та. Той влиза в сила от 1 април.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:34, 22.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Основната заплата на медицинските сестри в „Пирогов“ е около 600 лева. От първи април тя ще се увеличи с до 300 лева. С добавката за клас „прослужено време“ част от сестрите ще получават над 1000 лева.

Василка Емилова - старша сестра в УМБАЛСМ „Пирогов“: Недостиг на кадри имаме и се надявам това да бъде причина да дойдат и нови кадри тук.

Основните заплати на лекарите също ще се увеличат с до 300 лева, така те ще получават над 1200 лева без добавката за клас „прослужено време“. С новите правила за формиране на възнагражденията от април отпадат част от добавките, които получават медиците.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Става дума за работа с деца, работа в хирургична клиника, работа под напрежение, което няма законова основа.
д-р Илиян Томов - представител на КТ „Подкрепа“ в УМБАЛСМ „Пирогов“: Няма да бъде несправедливо разпределяне на допълнителното заплащане, което при финансови резулати от страна на клиники и лекари и сестри ще получават това, което трябва.
;

Колективният трудов договор влиза в сила с плана за финансово оздравяване на „Пирогов“. Той предвижда сливане на клиники и отделения.

д-р Олег Чолаков - хирург в Първа хирургична клиника, УМБАЛСМ „Пирогов“: Има клиники, които отстъпват по качество на други, има хирурзи, които все още не са готови да си изпълняват пироговската работа. Този дисбаланс ще бъде отстранен.

Директорът на „Пирогов“ се надява, че предстоящото преструктуриране и подписването на колективния трудов договор ще подобрят условията за работа в болницата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Карловското село Столетово остана без кмет
Карловското село Столетово остана без кмет
Радан Кънев: Българското дясно трябва да намери ясното си място спрямо ГЕРБ
Радан Кънев: Българското дясно трябва да намери ясното си място спрямо ГЕРБ