НОВИНИ

Електрическо табло предизвика пожар в жилищен блок

Електрическо табло се запали и предизвика пожар в жилищен блок тази сутрин. Инцидентът е станал в район "Възраждане" в София. По думите на жителите на кооперацията пожарът е възникнал в следствие на сменени електромери преди около седмица. От ЧЕЗ обаче отричат да има подобна взаимовръзка и са категорични , че пожарът е тръгнал извън таблото и не е тяхна отговорност да поемат щетите.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:56, 22.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Пожарът възниква тази сутрин около 08:00 часа.

-Светослав Пенчев: Жена ми ми се обади по телефона и тя ми каза, че цялото стълбище е опушено, че има задушлив газ и че изглежда нещо гори. Обадих се на пожарната.

Екип на пожарната потушава пожара в елетрическото табло, а екип на ЧЕЗ спира тока в блока, за да не се стигне до още инциденти. Светослв Пенчев намира връзка между днешното възпламеняване и смяната на електромери преди няколко дни.

- Това нещо което ми прави впечатление, е че 5 или 7 дни след интервенцията която са направили от фирмата ЧЕЗ или която и да е, възниква пожар и аз считам, че е в следствие на незатегнати гайки на нещо незатегнато, което е било по кабелите.

Служителите на фирмата обаче обяснили на хората от блока, че пожарът е тръгнал от кабели над таблото и това не е тяхна отговорност. Жителите на ул. "Средна гора" 96 вече са извикали лицензиран екип на техни разноски, който да отстрани повредите. Според инженерите, пожарът е тръгнал от таблото, но не е от електромер , а от превключвател .

-БНТ 2: Категорично смятате, че е оттука, а не както са казали отгоре.

- Не, не, не, от кутията е.

В момента кооперацията няма електричество и не се знае докога. За ремонта са взели ток от съседите. От ЧЕЗ ни информираха с писмо, че е извършена проверка на място. Установено е, че причината за пожара не е в съоръжения, собственост на дружеството, а в стълбищен автомат и управление на асансьор. Тоест повредата според тях е част от вътрешната инсталация. От фирмата уточниха и че пред 5 дни са сменяни част от електромерите, но ако причината за пожара е тази подмяна, би трябвало да има и изгорели електромери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След проверка: Пешеходните пътеки у нас са в критично състояние
След проверка: Пешеходните пътеки у нас са в критично състояние
Максим Бехар за скандала с Фейсбук: Този случай ще въведе ред в социалната мрежа
Максим Бехар за скандала с Фейсбук: Този случай ще въведе ред в социалната мрежа