НОВИНИ

Високотехнологична операция на мозъчен тумор в Плевен

Тя беше извършена по иновативен метод от проф. Николай Райнов - немски неврохирург от български произход. Той използва метода от 20 години при операции в Съединените щати, Великобритания и Германия, но това е първото му приложение у нас.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
20:15, 22.03.2018
12371
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

77-годишният Атанас Тотляков от Пазарджик дошъл в плевенската неврохирургия със сериозни затруднения в движенията, следствие на тумор на мозъка. Така той станал първият пациент у нас, опериран в новата високотехнологична операционна, единствена в страната. В нея модерната хирургична техника е съчетана с интраоперативен ядреномагнитен резонанс и система за невронавигация.

Проф. Николай Райнов, неврохирург: При него този тумор расте в една много специфична област на мозъка, много трудна локализация, много опасна за опериране, тъй като без съответната технология туморът или не може да бъде отстранен, а се вземат само проби, или ако бъде отстранен, опасността за отпадни явления или даже за пълна парализа на дясната половина на тялото е много висока.
;

Новата технология предоставя на неврохирурзите пълна картина на засегната област на мозъка в реално време при интервенцията, за да се определи дали туморът е напълно отстранен и да се запази здравата тъкан. Така се избягва и втора операция. Само ден по-късно пациентът, вече си движи ръцете.

Атанас Тотляков: Ей сега гледай какво става, всичко се движи вече, и ръцете се движат. Тая ръка беше тук, това... не можех да държа нищо с тия пръсти, нищо не можех да държа.

Проф. Райнов уточнява, че в ръцете на опитния екип високите технологии в неврохирургията не само повишават сигурността на операциите, а и осигуряват на болните най-добрите резултати след терапията и високо качество на живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете от Бургас получи покана за смъртоносната игра Син кит
Дете от Бургас получи покана за смъртоносната игра "Син кит"
Президентът Радев се срещна с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас
Президентът Радев се срещна с Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас