НОВИНИ

Петкова: Разчитаме на партньорство с "Росатом" по всички етапи за АЕЦ "Белене"

Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, която се проведе в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в гр. Сочи, Русия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:18, 16.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
петкова разчитаме партньорство росатом всички етапи аец белене

Министър Петкова запозна представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал.

"Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, допълни Петкова. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта.

По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

По-рано министър Петкова разговаря и с представители на американската компания "Дженерал Електрик". От тяхна страна беше потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция
С молебен започна тържественото отбелязване на 140 г. Търновска конституция
Нотр Дам в ада на пламъците (ГАЛЕРИЯ)
"Нотр Дам" в ада на пламъците (ГАЛЕРИЯ)