НОВИНИ

Безплатно пиано за всеки в Търговище

Mлад мъж от Търговище придаде аристократичен дух на центъра на града и промени настроението на хората. Той дари своето пиано, за да може всяка вечер да има концерти на открито. А Търговище е единственият град у нас, който вече има безплатно пиано за всеки.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
19:00, 06.08.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Идеята хрумнала на 28-годишния Димитър Геров, след като видял в Унгария улично пиано. Решил да дари своето руско пиано, на което свирил от дете. Заедно с двама свои приятели реставрирали, акордирали и изрисували клавишния инструмент със символите на Търговище.

Димитър Геров, инициатор на проекта: „Беше хвърлен твърде много труд - художници, дърводелци, майстори, които да направят кабината, проектанти, архитекти помогнаха. Надявам се идеята да се хареса и на други общини и да се популяризира.”
Дарин Димитров, кмет на Oбщина Търговище: „Много бях учуден отначало и им казах на тези момчета, че ако всеки направи нещо добро в тази община, тя ще стане още по-добро място за живеене.”

Пианото е поставено в оживена градинка в центъра на Търговище. Може да се ползва денонощно и безпрепятствено, тъй като има постоянно видеонаблюдение. Все пак надеждата е да свирят хора с вдъхновение и умения, а не такива, които удрят безразборно по клавишите.

Теодор Вълчев: „Надявам се хората да направят всичко, да го опазят.”

Надписът „Свири, аз съм твое” вече подкани много хора да изнесат безплатни концерти на открито. Публика също не липсваше.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мъж с мачете рани две полицайки в белгийския град Шарлероа​
​Мъж с мачете рани две полицайки в белгийския град Шарлероа​
13 души загинаха при пожар в заведение във Франция
13 души загинаха при пожар в заведение във Франция