НОВИНИ

Планинската служба призова скиорите да бъдат внимателни през новия ски сезон

Пет дни преди официалното откриване на зимния сезон в Банско, 16 планински спасители вече дежурят денонощно за осигуряване на безопасността по ски пистите над зимния курорт. От Планинската спасителна служба предупреждават скиорите да бъдат особено внимателни, тъй като извън пистите има опасност от лавини.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
20:35, 12.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

През зимния сезон на ски пистите над Банско ще дежурят освен спасители и четирима водачи с кучата, обучени за да откриват хора, затрупани от лавина. Най-опасните участъци в планината са проветривите и усойните, предупреждават планинските спасители.

Красимир Томанов, планински спасител: „Където се натрупва сняг и от транспортната работа на вятъра ,там където не са се свързали пластовете достатъчно добре, са опасни от лавини повече, отколкото другите улеи и склонове."

След като е навалял сняг по склоновете на планината лавинна опасност винаги съществува, обясниха спасителите. За това е добре любителите на снежните спортове да носят индивидуален лавинен уред.

Красимир Томанов, планински спасител : „Това е един уред, радио-електронен уред, който излъчва на определена чистота и ако попадне, не дай си Боже човек под лавина, може да бъде намерен със същото такова устройство, с което разполагаме всички планински спасители."

От Планинската спасителна служба казаха още, че в случай на инцидент или пък, ако са загубили ориентация в планината скиорите трябва да се обаждат първо на 112, защото така най-бързо получавали сигналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители спряха децата си от 19-то училище заради агресивен ученик
Родители спряха децата си от 19-то училище заради агресивен ученик
Спасителни екипи по Дунав помагат на бедстващи плавателни съдове
Спасителни екипи по Дунав помагат на бедстващи плавателни съдове