НОВИНИ

Пластмасовите микрочастици са с минимален риск за здравето

Пластмасовите микрочастици представляват минимален риск за здравето. Това заключава Световната здравна организация в първия си доклад по въпроса. Организацията отбелязва, че изводите ѝ са базирани на ограничена информация и призовава за повече изследвания.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:04, 22.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Замърсяването с пластмаса на храна и водни ресурси става все по-голям проблем. Смята се се, че на ден всеки от нас приема в организма си около 5 милиграма пластмаса, което се равнява на теглото на кредитна карта.

До скоро се предполагаше, че наличието на пластмасови частици във водата носи риск за хората. Днес експертите успокояват, че той е минимален. Установено е, че големи частици с размер до 150 микромилиметра в диаметър, както и повечето по-малки, след приемане се изхвърлят от организма.

Изследванията, направени до момента се основават на ограничена информация. За това остават някои опасения.

Брус Гордън, експерт в Световна здравна организация: Ще се провеждат, разбира се, още и още проучвания, при които установеното съдържание на микрочастици в храната и водата може малко да се увеличи.

Рисковете за здравето могат да се разделят на три групи. На първо място има физическа опасност от самата пластмасова частица. На второ, пластмасите съдържат химикали.

Основната заплаха за здравето на хората са бактериите, тъй като много от тях се закачат за микрочастиците и така навлизат в организма.

Брус Гордън, експерт в Световна здравна организация: Бих искал да кажа на хората да консумират вода, ако са уверени, че е от добър източник. За производителите на бутилирана вода, смятам, че е важно да оптимизират процесите по пречистване и обработка.

Обикновено причина за замърсяването с пластмасови частици са отпадни води. Понякога те навлизат във водата и в процеса на бутилиране и опаковане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Силна буря взе жертви в Татрите
Силна буря взе жертви в Татрите
Локализирани са двата пожара в землището на Ветрен и край двореца Кричим
Локализирани са двата пожара в землището на Ветрен и край двореца "Кричим"