НОВИНИ

БСП и управляващите в спор за цената на тока на енергийната борса

БСП ще сезира прокуратурата за монопол на пазара на електроенергия на свързани с бизнесмена Христо Ковачки дружества. От "Позитано 20" твърдят, че електроенергията, продавана на свободния пазар у нас е най-скъпата в Европа. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че всеки, който има съмнения или данни за нередности, има право да сезира компетентните институции и изнесе конкретни цифри за цената на тока.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Бюлент Мюмюнов
20:32, 22.08.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

БСП твърдят, че през летните месеци бизнесът у нас е купувал от свободния пазар ток на най-високи цени в Европа.

Кирил Добрев, зам.-председател на БСП: Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска електрическа енергия плаща по-ниска цена на тока отколкото производителя на банички отсреща до Съдебната палата. Според Кирил Добрев цената на тока от борсата е била около 180 лева на мегават час, а в някои случаи дори е надхвърляла 200 лева. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че през този месец най-висока е била цената на 9 август - 124 лева и 62 стотинки, а утре токът ще се продава за 85 лева и 11 стотинки.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Средната цена за периода юни - август 2019 г., говорим до 22 август 2019 г. цената е 48 евро и 59 евроцента.

От БСП твърдят, че чрез много дружества - производители на ток, както и чрез фирми-търговци през последните две години Христо Ковачки е създал монополна организация на свободния пазар, а антимонополната комисия си е затворила очите.

От "Позитано" 20 през следващата седмица ще внесат сигнал до прокуратурата за монопол на пазара на електрическа енергия. Енергийният министър от своя страна коментира, че това е право и задължение на всеки, които има данни или съмнения за нарушения.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ако ние имаме определени подозрения и определени съмнения, бъдете сигурни, че ще сезираме компетентните органи.

Министър Петкова припомни, че заради необясним скок на цената на тока на свободния пазар на 3 юли, лично е сезирала регулатора и антимонополната комисия. Тя заяви още, че държавните дружества продават ток на свободния пазара на цена от 44 лева на мегават.

Теменужка Петкова коментира, че след управлението на БСП през 2014 г. дефицитът в НЕК е бил над 800 милиона лева, а междуфирмената задлъжнялост е била стотици милиони и енергийният сектор е бил блокиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев участва в преход до заслона Кончето
Президентът Радев участва в преход до заслона "Кончето"
Община Дупница търси начин за разчистването на отпадъците от АМ Струма
Община Дупница търси начин за разчистването на отпадъците от АМ "Струма"