Делото за катастрофата край Своге може да не влезе в съда

Разследването за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души, е на финала си. На 25 август се навършва година от трагедията. В началото на септември предстои с материалите по делото да бъдат запознати пострадалите, както и наследниците и близките роднини на загиналите, а след това и обвиняемите. Делото обаче не може да влезе в съда, защото петима от наследниците и роднините на загинали са извън страната и не могат да бъдат открити, а няма законов начин да бъдат представлявани задочно. Вижте повече подробности от Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 22.08.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

За причиняване на смърт по непредпазливост на 20 души и на средни телесни повреди на още 8, на съд ще бъдат предадени шестима. Шофьорът на автобуса Григор Григоров беше обвинен ден след катастрофата, защото се е движел с над 53 км в час, при ограничение от 40 км.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: Тъй като ако е запазил законовото ограничение на скоростта и при тази пътна настилка е щял да вземе завоя.

Според поредица от експертизи обаче, ако пътната настилка е отговаряла на изискванията за сцепление, автобусът е щял да вземе завоя без да катастрофира, въпреки превишената скорост.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: В конкретния случай пътната настилка не е положена съгласно изискванията, не е спазена рецептата за това са предявени обвинения на длъжностните лица, които имат отношение към полагането й.

Така на съд ще бъдат предадени още петима. Изпълнителният директор на фирмата извършила ремонта, шефът на асфалтовата база, която е произвела некачествената асфалтова смес, техническият ръководител на обекта, надзорникът и шефката на дирекция в пътната агенция, която е трябвало да контролира изпълнението на проекта. Пострадалите и наследниците на загиналите в катастрофата са общо 100 души.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: Законодателят е предвидил всички пострадали лица да бъдат запознати и следва да им бъдат разяснени правата на пострадал.

95 от тях вече са запознати с правата си и голяма част са заявили, че искат материалите по разследването да им бъдат прeдявени, тъй като ще искат да бъдат частни обвинители и граждански ищци по делото.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: Към момента обаче не сме установили петима от този кръг лица - пострадали. Същите са с неизвестен адрес в чужбина.

Петимата са наследници или близки роднини на загинали в катастрофата край Своге. Те трябва да бъдат издирени и уведомени, че имат право да бъдат частни обвинители и граждански ищци. Едва тогава делото може да влезе в съда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Община Дупница търси начин за разчистването на отпадъците от АМ Струма
Община Дупница търси начин за разчистването на отпадъците от АМ "Струма"
ГДБОП с нови разкрития за бомбената заплаха в БНТ, други медии и летища
ГДБОП с нови разкрития за бомбената заплаха в БНТ, други медии и летища