НОВИНИ

Пълна блокада на граничния пункт Кулата!

На 9-я ден, откакто гръцките фермери затегнаха блокадата по границата, напрежението ескалира. Българските шофьори отговориха с реципрочни действия и блокираха изцяло за неопределено време движението през граничен пункт "Кулата".

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
17:29, 09.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

От 10 часа тази сутрин през границата не преминават никакви превозни средства. Превозвачите са категорични, че ще държат пътя затворен, докато гръцките фермери не вдигнат окончателно блокадата на границата.

Изнервени от ситуацията, група български шофьори тръгнали с камионите си снощи, за да пробият блокадата. Успели, но срещнали гнева на гръцките фермери.

Вярно ли е, че оръжие ви е вадено?

Лъчезар: Да, срещу колегата.

Кой го извади?

Лъчезар: Протестиращите фермери, с ловна пушка,. Съжалявам, че камионът ми не е тук, вече го прибраха, дупките се виждат от камъните и от интервенцията.

С пушката стреляха ли?

Лъчезар: Не, то трябваше да се стреля ли, до там ли трябва да се стига?

Макар и с акт за неизпълнение на полицейско разпореждане Лъчезар продължил пътя си. Но стотици други шофьори изкарали нощта на границата.

На сутринта търпението на хората свършило. Шофьорите блокираха пътя за границата за всякакви превозни средства. Поискаха властите мигновено да съдействат за вдигане на гръцката блокада.

Трябва да има силна държавна позиция и в момента да пристигнат хора, свързани с правителството, които да се направи среща на неутрална територия и тази блокада да бъде вдигната един път завинаги!

По-късно на "Кулата" пристигнаха кметовете на Сандански и Петрич, както и евродепутатът Ангел Джамбазки. Първо те, а после и шофьорите опитаха преговори с гръцките фермери.

Викам добре 10 дена не става, поне за 24 часа, да се махнат тия камиони от границата щото хората са умрели за вода и ядене.
Ангел Джамбазки: Реално трябва да се реши, като България поиска да бъде започната наказателна процедура, това ще го искам и аз, искали са го и други колеги, са ще видим какво ще ни кажат оттатъка.

На българските представители фермерите казаха, че са склонни да вдигнат блокадата, но само за 5 часа. Българите не се съгласиха.

Това е! Блокадата на "Кулата" става постоянна, за неопределено време!

Шофьорите разказаха, че вече се притесняват от действията на гръцките фермери, защото имало сигнали за щети по български камиони, чакащи на опашката от гръцка страна.

;

Шофьорите са блокирали напълно границата с Гърция. Сутринта гърците предлагаха да отворят границата само за 4-5 часа, сега вече тяхното предложение е границата да бъде отворена толкова, че да преминат абсолютно всички тежкотоварни камиони и след това да има фиксиран час, в който границата да е отворена между 11 и 16 ч. В момента обаче българските шофьори преговарят помежду си дали това предложение е достатъчно добро.

Филип Гунев - зам.-министър на вътрешните работи: Имахме среща с регионалния директор на гръцката полиция и с областния управител на Серес, както и с представител на местния стачен комитет. Това за което се разбрахме е, че до приключване на опашките от българска страна, която е в две колони и е почти 20 км, те ще бъдат пропуснати. Ние настоявахме за значимо голям ежедневен прозорец на пропускане, където да има нормално движение на трафика. Засега те са склонни да отпуснат около 5 часа на ден. Обсъждаме и какъв облекчен режим на граничен контрол да има, който от една страна да бъде достатъчно строг и да гарантираме сигурността на преминаване на границата, но и да е достатъчно бърз и да се обработват по-голям брой камиони.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава извърши атентат в Дамаск
"Ислямска държава" извърши атентат в Дамаск
Новините в 100 секунди на 9 февруари
Новините в 100 секунди на 9 февруари