НОВИНИ

Пловдив, Русе и Видин са най-замърсените градове в България

Това сочи независимо изследване на неправителствената организация „Еър бг.“ Тя разполага с повече от 900 измервателни станции, които са поставени по фасади на сгради, прозорците и терасите на хората. На базата на тези тревожни данни доброволците, които стоят зад проекта, призоваха институциите за спешни мерки за овладяване на опасността от мръсния въздух, която разболява ежедневно и отнема човешки животи.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
23:01, 19.04.2019
7171
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За времето на тази пресконференция поне един човек ще е загинал от мръсен въздух. С това изречение, което хваща за гърлото, започва годишният отчет на Air bg за замърсяването на въздуха.

„Градовете-герои“ в кавички за нас - това са Пловдив, Русе и Видин. Пловдив и миналата година беше с отчайващи данни, тази година данните ни от Русе и от Видин особено показват в десетки пъти над допустимите норми замърсяване."

София, като най-многолюдния български град, също отчита замърсяване над нормите. По-малко е от миналата година, но това е заради благоприятните атмосферни условия - повече дъждове и вятър и не толкова студени дни, които са спестили от отопление на въглища.

По данни на Световната здравна организация 15 000 българи годишно загиват от болести, пряко свързани с мръсен въздух.

Д-р Александър Симидчиев: Замърсяването прониква и по-дълбоко в нашият организъм и уврежда и сърдечно съдовата система - около една четвърт от смъртните случаи от инфаркт и една четвърт от инсулт се дължат на въздушното замърсяване.
Air bg ще бъдат във Viber със стикери, които са дишащи стикери и чат, който ще бъде свързан към тяхната платформа. Ние ще използваме тези инструменти с целта хората да разбират повече за качеството на въздуха около тях.

Във всеки един момент, където и да се намират, потребителите ще могат да получат информация за нивото на фини прахови частици. Така от организацията се надяват да се постигне обществен натиск над институциите, за да се вземат мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди привърженици на Александър Вучич се събраха тази нощ в Белград
Хиляди привърженици на Александър Вучич се събраха тази нощ в Белград
13 души загинаха, а 29 бяха ранени при срутване на църква в Южна Африка
13 души загинаха, а 29 бяха ранени при срутване на църква в Южна Африка