ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Пловдивски ученици приготвят хляб заедно с известен майстор пекар

bnt avatar logo от Галена Паскова
A+ A-
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Деца от Пловдив получиха първия си урок по замесване на занаятчийски хляб. Тайните им бяха разкрити лично от майстора пекар Георги Лефтеров. Според учители и родители практичните уроци са полезни за учениците, които научават повече и за здравословното хранене.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Освен че всеки ден прави качествен занаятчийски хляб, майсторът Георги Лефтеров обучава свои ученици, които вече са отворили пекарни в 10 български града. За Георги Лефтеров е важно децата да се запознаят с тайните на старите технологии за правенето на вкусен хляб.

      "Има колеги от българската гилдия на пекарите, ние постоянно това нещо го правим, всеки от над поотделно, понякога и заедно - ходим по училища, детски градини и така нататък, на децата им е много интересно, те сега го разбират като игра, но след като в момента хлебчетата, които самите те си направиха във вид на игра, излязат и ги хванат горещи, това остава за цял живот при тях", разказва майсторът.

      Така Къщата на пекаря в Стария град се превърна в училище за второкласници от Пловдив, които получиха първия си урок лично от майстора. А според учителите тези знания са основа и за едно здравословно хранене.

      Петя Илиева - учител, ОУ "Екзарх Антим Първи" - Пловдив: Все пак всички знаем, че хлябът е една от основната храна на българската маса и е хубаво децата да видят, че хлябът всъщност може да се прави в домашни условия.

      За семейната трапеза хлябът е нещо задължително, смятат и самите родители, според които децата от малки трябва да научат как той стига до масата.

      "Важно е все пак да види как се полага труд за нещо, което все пак се консумира накрая, което е нужно във всяко семейство. Все пак хлябът трябва да присъства на всяка маса, той е нещо свято. Аз също правя и изключително и повече залагам да си го направя сама", казва Елена Стоянова

      В края на урока хлебчетата, приготвени от детските ръце, бяха изпечени и всеки от участниците получи своето творение.

      А малкият Николай обясни как едно практическо занимание може да помогне на децата да се откъснат малко от натоварената си учебна програма: "Много ми беше интересно и също се радвам, че научих как се прави хляб."

      Така първият истински досег с хляба направи щастливи второкласниците, които бяха само част от децата на Пловдив, посетили Къщата на пекаря в Стария град.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?