НОВИНИ

По-малко туристи от Германия и Русия, повече - от Великобритания и Украйна

Въпреки спада на ранните записвания на туристи от Германия и Русия за почивка по българското Черноморие, има държави от които резервациите са повече. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. 19 на сто е очакваният ръст на туристите от Великобритания. С 50% са се увеличили резервациите от Украйна, а от Чехия и Полша – с 10 на сто. Повече ще бъдат и туристите от Израел и Франция. Министър Ангелкова участва в работна среща за подготовката за предстоящия летен сезон.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
21:31, 09.05.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Министерството на туризма разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети за организиран туризъм. Министър Ангелкова подчерта, че това не означава субсидиране от държавата.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Надявам се до месец докладът с международния консултант, с който работим, да е готов и да го предложим за обществено обсъждане, което ще ни позволи да привлечем допълнителни полети, особено на летищата във Варна и Бургас, защото това са двете летища, които пилотно разработваме.

Проверките по Черноморието започват от първи юни, когато официално се открива и туристическият сезон. Всеки плаж ще се проверява поне 3 пъти. Най-посещаваните неохраняеми плажни ивици ще бъдат обезпечени със спасители и медицинско обслужване. Ще бъде осигурено и почистване. За първи път това лято Министерството на туризма ще има изнесени приемни в черноморските курорти.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ще следим безкомпромисно дали се спазват законите от една страна и да проверяваме по сигнали местата за настаняване, там където има оплакване, че не отговарят на категорията, която имат.
;

В края на месеца ще бъде обявена новата инициатива на министерството “Денят за вас”, в която се включва и община Варна.

Николина Ангелкова, министър на туризма: В която заедно да промотираме културно-историческото наследство на Варна, така че да могат определени паметници на културата и забележителности да се посещават през деня безплатно от всички туристи.

На 31 май Министерството на туризма ще проведе инвестиционен туристически форум в курорта “Слънчев бряг”.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Идеята е да насочим вниманието към българското Черноморие на представители на известни международни вериги, за да могат да инвестират в изграждането на допълнителен капацитет за проекти , които ги интересуват.

В началото на годината Министерството на туризма е подписало споразумение с най-голямата китайска туроператорска компания за откриването на изнесени информационни центрове в 28 китайски града.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Но разбира се, важно е това, което работим с Гърция и Сърбия за общите туристически продукти предвид липсата на пряка авиолиния към България и съответно желанието на кит туристи да посещават повече от 1 страна.

Според министър Ангелкова, изнесените информационни бюра ще помогнат за популяризирането на страната ни в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова среща на върха на ЕС е свикана за 28 май
Нова среща на върха на ЕС е свикана за 28 май
Полицията в Плевен издирва изчезнало момиче
Полицията в Плевен издирва изчезнало момиче