Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Хора с увреждания протестираха срещу Закона за личната помощ

Хора с увреждания протестираха пред социалното министерство. Недоволството им е срещу Закона за личната помощ и новата индивидуална оценка на потребностите. От нея зависи колко часа месечно могат да ползват личен асистент.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:58, 09.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Тези кадри са от 2010-та година.Тогава хора с увреждания протестираха в затворнически дрехи срещу ограниченията за наемане на лични асистенти.9 години по-късно Митко Николов отново е пред социалното министерство.

Митко Николов: Сега вече има Закон за лична помощ, но нищо не се е променило. Тогава имахме възможност да ползваме асистенти за по 4 часа. И сега имам възможност да ползвам асистенти за 109 часа по Закона за лична помощ, което са си 4 часа на ден.

Това според Митко е крайно недостатъчно и го обрича на един вид домашен арест.

Крайното решение обаче е на социалните работници, които също трябва да оценят потребностите му. Законът за личната помощ влиза в сила от 1 септември и дава право на до 168 часа лична помощ месечно.

Митко Николов: Проблем са ограничението на часовете, ниската ставка.
Капка Панайотов, Център за независим живот: Това, което беше направено като закон е изкривено, изродено и измамно наречено лична помощ.

Социалният министър изрази учудване защо хората протестират пред социалното министерство, след като други институции са изработили закона. Все пак обясни,че ефектът от прилагането му ще бъде оценен в средата на следващата година и ако се налага ще има корекции.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Този Закон е предвидено в първите 2 години от неговото прилагане по отношение на кръга на ползватели, по отношение на размера на чаевете асистентска подкрепа да има съответните ограничения.

Министър Петков съобщи,че до края юни трябва да се приемат и правилата за прилагане на Закона за личната помощ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери обсъдиха в Сибиу предизвикателствата и приоритетите на ЕС
Европейските лидери обсъдиха в Сибиу предизвикателствата и приоритетите на ЕС
Произнесоха присъдите на 13 души за опит за преврат в Черна гора
Произнесоха присъдите на 13 души за опит за преврат в Черна гора