НОВИНИ

Правят проверка за умишлено замърсяване на реките Юговска и Чепеларска

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, те са със завишено количество на цианиди. Замърсяването е в поречието на река Марица. Предполага се, че евентуалният източник е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
10:07, 22.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Бяха взети проби от РИОСВ и Басейнова дирекция. По неофициални данни 20 пъти над нормата е замърсяването на река Чепеларска с цианиди. Това установяват предварителните данни. На място пристигнаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Прави се проверка съвместно с прокуратурата и полицията за умишлено замърсяване на водите на двете реки.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин. Не искаме да плашим никого. Експерти от РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция са установили система от тръби да прелива от хвостохранилището. Водата директно да се зауства в реката, което е недопустимо, защото то,. ако може директно да се заусти, няма да има хвостохранилище има и аварии по помпите. Отиваме на място да се запознаем със ситуацията.
Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Вече смятам от това, което се случва, че е умишлено. Предизвиква се умишлено и се цели някаква дестабилизация.
Атанас Марински - директор на фирмата: Не може да има извършваме такива зауствания нерегламентирано, казах ви всичко е тук и се вижда. Никой не ми се е обадил, случайно разбрах, че има цианиди в реката и извиках лабораторията на КЦМ, за да видим какво става.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елен Герджиков: До дни ще се договори за кои пътища около София ще има винетки
Елен Герджиков: До дни ще се договори за кои пътища около София ще има винетки
Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ
Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ