НОВИНИ

Почина командирът на екипажа на падналия "Пантер"

Почина командирът на вертолета, който падна при учения в Черно море - капитан Георги Анастасов, на 38 години. Това съобщи началникът на щаба на ВМС капитан първи ранг Георги Пенев. Другите двама пилоти са с леки травми и са във Военноморската болница в стабилно състояние. Заради трагичния инцидент към Варна вече пътуват зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 09.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

По време на тактическото учение "Черно море-2017 г." днес в 12.30 часа вертолет AS "Пантер"-565 MB е паднал във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.

Според информация на "По света и у нас" причина за инцидента е маневра в края на демонстрацията, при която "Пантер"-ът е закачил едно от знамената на фрегатата.

Инцидентът става по време на учението "Черно море 2017" днес около 12.30 часа, след успешно завършена задача от екипажа на вертолета.

Кап. I ранг Георги Пенев - началник на щаба на ВМС: При маневриране за насочване към авиобаза Чайка е имал съприкосновение с един от корабите, който е участник в учението, в резултат на което вертолетът е паднал във водата.

След падането на машината водолази веднага започват спасителна операция, включват се и моряци от близката фрегата "Дръзки". Военните пилоти са извадени на борда на кораба и след това са транспортирани до Морска гара Варна и оттам до Военноморската болница във Варна.

Доктор Валентин Милев, началник Реанимация във Военноморска болница Варна: Въпреки реанимационните мероприятия, бяха още от персонала на Морска гара и продължиха тук във Военноморска болница, за съжаление не успяхме да възстановим сърдечна дейност.

Другите двама пилоти - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, са в стабилно състояние.

Д-р Константин Герганов, зам.-началник на Военноморска болница - Варна: Имат инхалаторни проблеми с белия дроб поради инхалирането на изгорели газове от машината. Поне засега не се вижда нещо, което да налага оперативна интервенция.

Инцидентът се разследва от Министерството на отбраната и от Военноморските сили. Утре ще започне акция за изваждането на хеликоптера от водата.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за маски, видеомапинг и танци на Русенския фестивал
Конкурс за маски, видеомапинг и танци на Русенския фестивал
Държавна агенция Архиви отличи свои дарители и читатели
Държавна агенция "Архиви" отличи свои дарители и читатели