НОВИНИ

Стотици почетоха паметта на Апостола на свободата

143 години след трагичната му смърт Дякона остава недосегаема морална величина и мяра в националната ни памет. Посветил живота си на една кауза, той се превръща в знаме на свободата ни. Стотици почетоха Апостола в цялата страна. Преди час приключи възпоменателната церемония на Паметника Левски в столицата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:46, 19.02.2016
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Предаден, заловен, изоставен, Левски брани делото, не себе си. Не издава никого, не разкрива нищо, не трепва за миг. Не скланя глава пред поробителя, не проси за милост. Колективната памет го величае. Днес всички се прекланяме.

Скланяме глава пред подвига на българина, който беше предаден и който ни завеща думите: "Аз съм се обещал на Отечеството си жертва на Освобождението му, а не да бъда кой знае какъв. Там нека съди народът, а не да давам глас за себе си", "дела трябват, а не думи".

В родния град на Левски - Карлово, ученици поднесоха пред паметника му гирлянд на славата. В София от сутринта не спира потокът от хора, дошли да поднесат цвете и да сведат глава пред Апостола на свободата.


Тефтерчето на Васил Левски и други негови лични вещи, писма и документи ще бъдат показани утре в Гербова зала на "Дондуков" 2 по повод 143 години от смъртта на Апостола. Президентската институция ще бъде отворена за всички граждани в съботния ден от 10.00 до 16.00 часа.

;

И днес като чуем и изречем името му - Дякона, Апостола, Левски - в съзнанието ни се появява един чист и свят образ на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България.

С възпоменателен спектакъл и гирлянд на славата ученици в родния град на Левски - Карлово почетоха Апостола. Всяка година на тази дата стотици идват в Карлово, за да сведат глава и да отдадат своята почит към великия българин. Честванията започнаха с архиерейска света литургия.


;

Росен Плевнелиев, президент на България: Зависи от всички нас националният идеал да не е поставен под съмнение, а реализиран. Зависи от политиците да въведат правила за пълна прозрачност в управлението на публичния ресурс така, както Левски се отчиташе за всеки грош. Зависи от народните представители да въведат ефективно антикорупционно законодателство така, както Левски беше безкомпромисен с всеки, който лъже и краде от народната пара. Поклон пред Апостола на Свободата. Да живее България!

;

В столицата с море от цветя, пламенно изречени стихове и десетки сведени погледи, дори сълзи в очите - почетохме паметта на Апостола.

Христо: Левски е нашият спасител на България.

Невена Букорещлиева: Защото е изгубил живота си, за да можем ние да живеем свободно. Мисля, че това е велико дело.

Даниел Богдански - ученик от Карлово: Левски винаги е бил нашия ориентир за това какви хора ние трябва да бъдем. Винаги е бил най-светлия пример как безкористно човек може да служи на народа

Петя Николова: Да се поклоним и да благодарим.

Кристина: Това е най-големият герой на България.

Мартин: Да си герой означава да помагаш на другите и да се стараеш със всеки ден да им помагаш да бъдат по-добри и по-добри.

Султана: И сега настръхвам цялата, защото съм горда с тези българи, които са си дали живота за нашата свобода.

Георги Протопопов - ученик от СОУ Васил Левски, в ролята на Левски в "Процесът 1873": Харесвам завета Ако спечеля печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си".

Марлен: Радвам се, че мога да покажа на учениците си начин да уважават един велик човек, какъвто е Васил Левски.

Георги Протопопов: Той никога няма да умре, докато ни има нас...

Почитта не можем да нарисуваме и с всички цветове, не можем да изречем с най-силните думи. Можем само да я изпитаме, почувстваме, всеки от нас като изрече простичко - Васил Левски - българинът, идеологът на освобождението ни от турско робство.

Поклон!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха кражбите в Каменар
Спряха кражбите в Каменар
Благоевградчани няма да пътуват до Гърция
Благоевградчани няма да пътуват до Гърция