НОВИНИ

Подмладяване в Космоса

Астронавтът, прекарал най-продължително време в Космоса, Скот Кели се е подмладил, заради престоя в Международната космическа станция. Учени разкриха интересни промени във физическото състояние на Кели.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
09:51, 05.02.2017
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Липсата на гравитация, радиацията, различният начин на хранене и други особености на живота на орбита са се отразили значително върху физическата форма на Скот Кели, включително и върху индивидуалния му геном.

Един от най-интересните резултати е, че продължителният престой в космоса е подмладил клетките на Скот Кели. Неговите теломери са се удължили, а те обикновено се съкращават с годините. Вероятно това се дължи на усилените тренировки и по-ниския прием на калории. След връщането на земята, теломерите на Скот Кели са започнали отново да се скъсяват.

Теломерите на близнака на Скот - Марк обаче също са се удължили през ноември, което може да е свързано със стресиращо събитие в семейството.

Пълното дешифриране на геномите на двамата братя близнаци разкри, че те имат стотици уникални генетични мутации. На следващият етап те ще бъдат изследвани по-подробно в търсене на "космически ген", който може да се е активирал от продължителния престой на Скот Кели в Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бомба избухна на оживена улица в столицата на Бахрейн, няма пострадали​
​Бомба избухна на оживена улица в столицата на Бахрейн, няма пострадали​
Община Девня спечели проекти по програма “Красива България”
Община Девня спечели проекти по програма “Красива България”