Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Подводницата "Слава" направи последното си плаване

Последната българска подводница "Слава" направи последното си плаване. Бойната машина беше изтеглена по вода от Военноморската база във Варна до Завода за стъкло в Белослав, където ще бъде превърната в музей. Плавателният съд е построен през 1962 година в бившия Съветски съюз и била гордост за военноморските ни сили.

bnt avatar logo
от БНТ
23:18, 29.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

На 1 ноември 2011 г. подводницата е свалена от въоръжение и е изведена от състава на флота, а с това се слага край на подводното плаване у нас. Подводничарството е мъжка професия и по време на дългите плавания, екипажът е работил в тежки условия.

К.п.д. Дарин Матеев, първият командир на подводница "Слава": 4 литра и половина на ден се полагат. Това е за ядене, за пиене, миенето - забравете за миенето. Справяхме се.

В изтеглянето на подводницата участваха 7 спомагателни плавателни съда и над 80 военнослужещи от флота. Плавателният съд измина около 30-километра през канала, който свърза Черно море с Варненското и Белославкото езеро.

Петър Дойкински: След много сложна маневра подводницата "Слава" беше въведена в новия ѝ дом до завода за стъкло в Белослав. Тук тя ще остане през следващите 9 години.
Кап. I ранг Камен Кукуров, последният командир на подводница "Слава": Операцията за мен мина нормално, без много рискови ситуации.

От тук нататък започва мащабна работа по реставрация на подводницата. Очаква се до 2 години да е възстановен автентичният вид на подводницата и тя да бъде отворена за посещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето остава топло за сезона, но с валежи
Времето остава топло за сезона, но с валежи
Последният филм от Междузвездни войни бе изпратен на неизлечимо болен пациент
Последният филм от "Междузвездни войни" бе изпратен на неизлечимо болен пациент