НОВИНИ

Покачва се нивото на язовир "Студена"

С 14 см се е покачило нивото на язовир "Студена" вчера, днес - с 9 см, благодарение на благоприятните метеорологичните условия. Как ще се отрази това на фона на водната криза там и как върви строителството на водопровода, който трябва да свърже Перник със София?

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:53, 06.02.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Прекрасно време! Не знам дали има кмет в България, който да си пожелае такъв снеговалеж. Но аз днес съм един от най-щастливите хора в България. Вчера беше 14 см, днес с 9 см се е покачил яз. "Студена". Имаме над 600 литра в секунда приток при 230 отток. 135 см имаме да черпим още от водовземната кула. Това означава, че може изобщо да не влезем в мъртвия обем.

Южният вятър преди няколко дни поразтопи малкото сняг, който беше на Витоша. Над 70 см сняг има във водосборната зона на яз. "Студена". От другата седмица пак го дават меко време. Пак ще започне да го топи, което означава, че притокът ще е голям, добави кметът.

Станислав Владимиров: Строежът е с много бързи темпове на съоръжението, което ще свърже водопреносните мрежи на София и Перник. Той ще бъде гаранция, че ако изпаднем в по-тежка ситуация, ще има откъде да има черпим вода. След месец и 10-ина дни, когато се построи, ние ще спрем да черпим вода от яз. "Студена", за да може да се пълни с по-бързи темпове.

Природата е с нас, каза Владимиров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен вятър във Варна
Силен вятър във Варна
60 души са арестувани при акция на полицията в село Розино
60 души са арестувани при акция на полицията в село Розино