НОВИНИ

Политически коментари след спецакцията за водната криза в Перник

Според премиера евентуална оставка на министъра на околната среда и водите е коалиционен въпрос. Бойко Борисов избегна конкретен отговор с мотив, че ще изчака прокурорите да се произнесат. Според опозицията оставки заради водната криза е трябвало да има отдавна или ресорните министри да бъдат поне временно отстранени.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:13, 09.01.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"Кое е спешното?", попита премиерът Борисов в отговор на въпроси дали след като спецакцията за водната криза и вноса на боклук стигна до регионалното министерство, ще иска министерски оставки.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментирам.
Нека да завършат мероприятията, които се водят, защото все пак ние сме правова държава с върховенство на закона и всеки е невинен до доказване на противното.

Бойко Борисов уточни, че борбата с корупцията, с безотговорността и ненаказаността си има материални измерения и МВР и ДАНС са работили много време, за да подготвят достатъчно материали за днешната операция. Той не коментира дали бившата кметица и отстранената областна управителка от ГЕРБ са сред задържаните.

Бойко Борисов: Това дали си от ГЕРБ, от БСП или който и да било не трябва да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи спецакцията в Перник като опит с локални мерки да се потуши национална криза с водата. Иска правителството да понесе политическа отговорност.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Те отдавна трябваше да са факт - на ресорните министри. Но нашият вот на недоверие е към правителството, защото министрите са просто изпълнители на една политическа воля, на един модел на управление, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ.

Като "притеснително" видя положението в Перник лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Ако премиерът е последователен в своите действия, докато текат разследванията, може би е редно временно да ги отстрани съответните министри.

Коалиционните партньори отказаха коментар за евентуална оставка на Димов, който е от квотата на ВМРО. Казаха, че ще изчакат действията на прокуратурата и разговор с премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете
БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете
Спецакция заради водната криза в Перник
Спецакция заради водната криза в Перник