НОВИНИ

Полицаите излизат на 5 юли на протест за по-високи заплати

Полицаите излизат на национален протест в Деня на професионалния си празник 5 юли с искане за по-високи заплати. Шефът на полицейския синдикат Валентин Попов заяви, че вместо да отбележат празника си, те ще протестират. Днес председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че вътрешният министър и екипът му полагат максимални усилия да може да се намери решение за исканията на полицаите.

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 25.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

От полицейския синдикат заявиха, че протестите само започват на 5 юли, но ще продължат на всички празници на МВР, ако не бъде постигната договорка с ръководството на МВР и на държавата. През тази година имало още 4 празника, свързани с полицаите, коментира шефът на полицейския синдикат Валентин Попов: 18 юли, 14 септември, 8 ноември и 22 декември. В протестите ще се включат също пожарникарите и спасителите.

Валентин Попов - председател на синдикалната федерация на МВР: Ако се наложи, следващата дата след тези, които изброих, е 5 януари - поемането на председателството на ЕС от страна на Република България и от 5 януари нататък протестите ще бъдат ежедневни. Лично аз не съм фен на протеста, само че той е част от преговорния процес и от социалния диалог. Най-образно казано - ножът е опрял до кокала.

От управляващата партия ГЕРБ днес коментираха, че не е коректно да се организира протест на професионалния празник на МВР и призоваха диалогът да е основният фактор, който да даде решение на натрупаните проблеми.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ПП ГЕРБ: Само мога да помоля колегите от всички парламентарни групи и всички политически сили - нека не се заиграваме с проблемите, които има в сектора за сигурност. А що се касае до държавата и МС - полагат се максимални усилия и вие виждате, че целевата сума, която беше извоювана от министър-председателя Бойко Борисов от помощта, която ще дойде от ЕК и удължаването ѝ с една година, за да могат да приключат всички процедури, една немалка част от тези процедури е точно да подобрим условията на работа.

Цветан Цветанов заяви, че се надява, че няма да се стигне до използването на полицейските синдикати за политически цели на представители от дадени партии за дестабилизиране на страната. Допълни, че вътрешният министър Валентин Радев полага максимални усилия да бъдат удовлетворени исканията на полицейските служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудности за родните производители на биопродукти
Трудности за родните производители на биопродукти
Двама служители на БДЖ пострадаха при пожар в локомотив на гара Горна Оряховица
Двама служители на БДЖ пострадаха при пожар в локомотив на гара Горна Оряховица