НОВИНИ

Зърнопроизводителите са притеснени за реколтата си заради градушките

В сезона на градушките и жътвената кампания зърнопроизводителите са притеснени за реколтата си заради готвени протести на служителите на Агенцията за борба с градушките. Според синдикалните организации там, хората, работещи на полигоните възнамеряват да обявят гражданско неподчинение от 3 юли и да спрат работа. Причината - настояват заплатите им да бъдат увеличени с 20%.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:23, 25.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

При евентуални протести реколтата от рапица, ечемик, пшеница и други култури ще се окаже без защита. Зърнопроизводителите подкрепят исканията на служителите на полигоните, но в същото време са притеснени за реколтата.

Светослав Русалов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Ако се преустанови защитата, ние ще се чувстваме незащитени и ще може да загубим реколтата. Колегите са притеснени и апелираме за трезво мислене и постигане на удовлетворяване на исканията на служителите.

Все още няма категорично решение дали ще се протестира, заявиха от полигоните. Ако не се постигне договорка за увеличение на заплатите, тогава ще бъде обявено гражданско неподчинение.

Светослав Русалов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Разчитаме на трезвото съзнание и от двете страни относно служителите на изпълнителна агенция Борба с градушките и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието да могат да изпълнят поне част от исканията им.

За по-голяма защита на културите в цяла България зърнопроизводителите настояват да бъде осъществена реформата, която трябваше да се случи в Агенцията за борба с градушките. Предвиждаше се да бъдат изградени още 32 ракетни площадки, както и да се закупят 4 самолета за противоградна защита. В Пловдивско жътвата на рапица и ечемик вече започна. Заради есенната суша на места добивите на зърнените култури тази година ще бъдат по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайските власти коригираха броя на жертвите на свлачището на 10
Китайските власти коригираха броя на жертвите на свлачището на 10
20 км опашка от тирове на ГКПП Капъкуле
20 км опашка от тирове на ГКПП "Капъкуле"