НОВИНИ

Претърсиха офиси на обществената телевизия в Австралия заради теч на информация

Австралийската полиция нахлу в централата на обществената телевизия ABC заради изтичане на деликатна информация. Това е втора операция срещу медия в рамките на 24 часа.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:18, 05.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
претърсиха офиси обществената телевизия австралия заради теч информация

Ръководителите на ABC съобщиха, че полицията е претърсила офисите на корпорацията в Сидни, концентрирайки се върху дейността на трима журналисти, участващи в изготвянето на информация след продължило две години разследване.

През 2017 г. ABC получава правителствени документи, които показват, че австралийските специални сили са убили невинни мъже и деца в Афганистан.

Австралийската федерална полиция заяви, че претърсването е „във връзка с твърдения за публикуване на класифициран материал, противно на разпоредбите на Закона за престъпленията от 1914 г.“

Шефът в ABC Джон Лайънс заяви, че заповедта за претърсване изисква достъп до ръкописни бележки, имейли, чернови на информации, кадри и пароли на репортери, освен други неща.

Ден по-рано полицията нахлу в дома на журналист в Канбера заради публикация, в която подробно се описва желанието на властите да получат правомощия да шпионират комуникациите на австралийските граждани в техните домове.

Премиерът Скот Морисън се опита да се дистанцира от операциите, които идват дни след преизбирането му, като настоява, че става дума за действия на полицията, а не на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дойче банк е конфискувала 20 тона злато на Венецуела
Дойче банк е конфискувала 20 тона злато на Венецуела
Цвета Караянчева поздрави мюсюлманите за Рамазан байрам
Цвета Караянчева поздрави мюсюлманите за Рамазан байрам