НОВИНИ

Португалският президент наложи вето на нов закон за по-лесна смяна на пола

Португалският президент Марселу Рибелу ди Соза наложи вето на закон, позволяващ по-лесната смяна на пола, предаде Би Би Си. Законът беше одобрен от парламента предния месец, но трябваше да бъде подписан и от президента, за да влезе в сила. Той трябваше да позволи на гражданите да сменят пола и името в документите си след 16 годишна възраст без нужда от медицински документ. Президентът призова парламента да увеличи възрастта до 18 години. В изявление, публикувано в сайта на президентството се казва, че той призовава „за лицата до 18 годишна възраст да има задължителна медицинска оценка”.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
12:52, 10.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
португалският президент наложи вето нов закон лесна смяна пола

Обяснявайки решението си Рибелу ди Сорза каза, че ако в бъдеще въпросният индивид реши да пристъпи към операция за смяна на пола, то не би трябвало да бъде толкова „чувствително” възприемана медицинската оценка. Парламентът сега може да преправи закона по начина, по който президента е предложил.

В сегашния проектозакон лицата между 16 и 18 годишна възраст трябва за представят документ, заявяващ съгласието на родителите/настойниците им, че те могат да сменят пола си.

В момента действащият закон изисква за смяна на пола човек да има навършени 18 години и да представи медицински доклад.

Новият закон беше одобрен на 13-ти април със 109 гласа от 230 възможни.

Активисти приветстваха този „разтърсващ” закон заявявайки, че той уважава правото на самоопределение.

Във Великобритания например, за да смениш пола си трябва да си на 18г. и процесът може да отнеме около 5 години, в които се провеждат много оценки от страна на психолози.

В България, за да смениш пола си, също трябва да си над 18, и е задължително въпросното лице да представи документи, че е започнало хормонална терапия, както и свидетелство пред съда от близките му, че то се държи в обществото и се възприема като представител на отсрещния пол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов участва в Понтификалната служба в Катедралата на гр. Аахен
Премиерът Борисов участва в Понтификалната служба в Катедралата на гр. Аахен
Пол Маккартни е най-богатият музикант във Великобритания
Пол Маккартни е най-богатият музикант във Великобритания