Археологическия музей в Бургас представя най-старото злато в света

Последен ден за гостите и гражданите на Бургас да видят златните гостуващи изложби в Археологическия музей в морския град. Входът е безплатен като част от инициативата Европейски дни на наследството.

от Веселин Григоров, Е.Стойчева
08:38, 30.09.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

По традиция бургаският музей всеки сезон кани и презентира различни ценни колекции на български музеи. Голяма част от тях са реплики и единствени копия на съкровища, които са особено ценни за българската история, но по стечение на обстоятелствата, са в европейски и световни музеи. Тази година партньори на бургаския музей в инициативата са историческите музеи от Варна, Русе и София.

Милена Дамаскова- уредник - "Посетителите на археологическата експозиция на бургаския музей ще видят най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол. То е датирано от 4-то хилядолетие. Другото особено ценно за нас съкровище е тракийското съкровище от Борово, Русенско. То е от 4 в.пр.Хр. и третата колекция е единственото копие в света от Над Сент Миклош. То е свързано с ранносредновековната българска държава 7-9 век."

Трите съкровища са разположени в първата зала на музея.

Идеята за "Европейски дни на наследството" възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Необичайна изложба Моята Индия в СУ Св. Климент Охридски
Необичайна изложба "Моята Индия" в СУ "Св. Климент Охридски"
Парк Мини България отваря врати във Велико Търново (СНИМКИ)
Парк "Мини България" отваря врати във Велико Търново (СНИМКИ)