НОВИНИ

Парк "Мини България" отваря врати във Велико Търново (СНИМКИ)

Единственият по рода си парк с миниатюри на емблематични сгради и паметници на културата и архитектурата във Велико Търново днес отваря врати за посетители. Макетите са точни копия на оригиналните сгради. Автори и инвеститори на проекта са украинско семейство, които до сега са събрали историята на десетки държави по света в подобни паркове.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:31, 30.09.2017
13449
Чете се за: 00:48 мин.
Още

В подножието на историческият връх „Царевец" , на площ от 12 декара вече гордо стоят Паметника на Свободата, Плевенската панорама, Храм - паметникът „Александър Невски" и още 40 емблематични български паметници на културата и архитектурата.

Анастасия Меншикова - инвеститор: „Настина беше трудно да изберем, точно на кои сгради и паметници да бъдат направени макети, тъй като наистина България има много богата история и много богато културно-историческо наследство!"

Макетите са изработени от украински специалисти, които месеци наред детайлно проучвали оригиналните сгради, преди да ги превърнат в макети с мащаб.

Георги Меншиков - инвеститор: „Наши специалисти идваха от Украйна, които ги заснемаха с дронове, с 3D скенери, след това се правиха специални разчети, изработени са от материали, които са неподвластни на атмосферните условия, така че да издържат и през зимата и през лятото!"

По макетите досущ са изпълнени и най-малките детайли на сградите . За това поглеждайки ги през фотобектив по нищо не се различават оригиналите.

Наталия Меншикова - инвеститор : „Това е театърът „Иван Вазов", това е един от най-сложните макети в нашата колекция, заради високата степен на детайлизация и самата сложност на самият оригинал. Всичко е изпълнен на сто процента както си е на самата сграда, с барелефите, всичко е позлатено, огледалните стъкла!"

Разположението на макетите е изцяло съобразено с географията на България, а идеята на семейство Меншикови е следващата година тук да бъдат поставени миниатюри на поне още 40 български сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археологическия музей в Бургас представя най-старото злато в света
Археологическия музей в Бургас представя най-старото злато в света
Експерти: Липсата на пилоти е в основата на кризата с нискотарифните компании
Експерти: Липсата на пилоти е в основата на кризата с нискотарифните компании