НОВИНИ

Последен ден от изслушванията за нов секретар на ООН

Трети ден от изслушванията на кандидатите за нов генерален секретар на ООН в централата на Световната организация. За днес остават последните двама - администраторът на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия и бившият македонски външен министър Сърджан Керим.

Георги Петров
от Георги Петров
06:49, 14.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
последен ден изслушванията нов секретар оон

Бившият хърватски министър на външните работи Весна Пусич, един от осемте кандидати за нов генерален секретар на ООН, беше изслушана в централата на световната организация в Ню Йорк. Заедно с нея на неформално препитване бяха подложени бившият словенски президент Данило Турк и бившият външен министър на Молдова Наталия Герман.

Весна Пусич заяви, че идва от Хърватия - една страна, която за 25 години е извървяла пътя от война до стабилен мир и от международна изолация до член на Европейския съюз. Пусич подчерта, че ако бъде избрана за нов генерален секретар на ООН, ще разчита на мирни преговори много повече, отколкото на военни действия, и ще лобира за затвърждаване на човешките права.

Данило Турк наблегна в речта си на това, че мигрантската криза в цял свят трябва да е приоритетен проблем за разрешаване от ООН.

Бившият държавен глава на Словения заяви, че повече фокус трябва да бъде поставен върху опазването на младежта от екстремистки идеи.

Наталия Герман обяви, че ще прояви нулева толерантност към докладваните сексуални посегателства от страна на миротворци на ООН. Бившият външен министър на Молдова допълни, че дейностите на организацията трябва да останат ясни, конкретни и релевантни спрямо младите хора по света.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изтича в края на годината. Процесът на избирането на неговия наследник ще започне през юли с тайно гласуване в Съвета за сигурност, на което може да са необходими няколко кръга. През септември съветът ще предложи само едно име на Общото събрание на ООН, което ще трябва да потвърди неговия избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът свиква КСНС
Президентът свиква КСНС
Европарламентът решава за регистър на самолетните пътници
Европарламентът решава за регистър на самолетните пътници