НОВИНИ

Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго

Дългата новогодишна нощ ще трае една секунда повече тази година и това ще бъде бонус за всички празнуващи по планетата. За всички страни по света минутата между 23:59 и 00:00 по Гринуич ще трае с една секунда повече и ще наброява 61 сек. вместо 60.

bnt avatar logo
от БТА
20:50, 28.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още
посрещането нова година една секунда дълго

Така че тази година, обратното броене ще изглежда така - 5,4,3,2,1,1 - ЧНГ!

Допълнителната секунда служи за изравняването на "астрономическото време", което е свързано с въртенето на Земята и официалното часово време, което се измерва с абсолютна точност с помощта на атомни часовници от 1967 година насам.

"Естественото" или "астрономическото време", определяно от въртенето на Земята около Слънцето, отчитащо редуването на дните и нощите, не е постоянна величина. Нашата планета има склонност да се забавя в орбитата си заради гравитационното въздействие на Луната и на Слънцето, като едва забележимо удължава дните на земляните. Поради тази причина от време на време трябва да се нагласяват часовниците ни. На всеки 18 месеца трябва да забавяме часовниците си с една секунда, за да "изчакаме" Майката природа. Това вече сме го правили 26 пъти от 1972 година насам.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно излекуваха разсейки на рак на простатата
Успешно излекуваха разсейки на рак на простатата
Джон Кери: Двудържавното решение е пътят към мира между Израел и Палестина
Джон Кери: Двудържавното решение е пътят към мира между Израел и Палестина