НОВИНИ

Почит към Апостола на свободата и в Босилеград

Българите от Западните покрайнини също отбелязаха деня на Апостола. Пред паметника в Босилеград се събраха много хора от двете страни на границата, за да отдадат своята почит. Пред паметника на Васил Левски за поредна година се проведоха две отделни чествания. Едното организирано от местната власт, а другото от Културно-информационния център.

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 19.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За да почетат паметта на Васил Левски в Културно-информационния център дойдоха българи от етническото малцинство, консулът на България в Ниш Едвин Сугарев и много жители на Кюстендил. Председателят на центъра Иван Николов, заяви, че за да се преодолее разделението и да се утвърди националното самочувствие на българското малцинство в западните покрайнини, трябва да се учат от безсмъртното дело на Апостола. С огорчение той обясни защо годишнината в Босилеград се отбелязва на две места.

Иван Николов-председател на Културно-информационен център -Босилеград: Трябва категорично и ясно да отправим послания, че не можем да стоим заедно с хората ,които все още упрекват България в окупация на Босилеград, които все още не се отнасят отговорно към обучението на българския език, към българската история.

Председателят на българския комитет „Западни покрайнини" Лозан Митев, подчерта, че изправяйки се днес пред Апостола, трябва да се преклоним.

Проф.Лозан Митев - председател на Комитет „Западни покрайнини": Нека не забравяме че Васил Левски е една крепост за всеки един българи, защото не ликът, не разказите за Апостола, а неговата вяра, неговия дух, неговите принципи, неговите завети са тази енергия и сила, която ще спаси нашите братя от Западните покрайнини.

Българите от двете страни на границата положиха венци и цветя пред паметника на Левски в Босилеград. Честването този път премина спокойно при засилено полицейско присъствие и нямаше провокации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Базел започна най-големият карнавал в Швейцария
​В Базел започна най-големият карнавал в Швейцария
Барометър - България: Рейтингът на кабинета Борисов е устойчив
Барометър - България: Рейтингът на кабинета "Борисов" е устойчив