НОВИНИ

Потропването с крак е полезно за здравето на служителите в офиса

Потропването с крак в седнало положение на мнозина би се сторило досаден навик, но тикът се оказва полезен за здравето, особено за хора, които изкарват работния си ден в офиса, съобщава в. "Дейли мейл".

bnt avatar logo
от БТА
16:31, 06.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
потропването крак полезно здравето служителите офиса

Изследователски екип от университета в Мисури, ръководен от д-р Хауме Падия, установи, че потропването с крак и раздвижването на пръстите на стъпалото значително намаляват риска от болести на сърцето. Подобни движения стимулират кръвообращението в долните крайници, а това е много полезно, когато човек води заседнал начин на живот.

Специалистите изследвали и сравнили мускулната активност на 11 мъже и жени в добро здравословно състояние.След това участниците в експеримента трябвало да стоят седнали в продължение на три часа. През този период всеки един от тях трябвало да потропва с единия крак в продължение на 1 минута, след което да почива 4. Другият долен крайник оставал неподвижен.

След направените измервания се оказало, че в раздвижения крак кръвообращението било драстично по-добро, в сравнение с това на неподвижния. Дори и тези малки движения се оказали много полезни за сърдечносъдовото здраве. Учените дори препоръчват умишлено да потропваме и с двата крака, когато дълго се застояваме зад бюрото или пред телевизора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Близо 900 души са постъпили в болница за денонощие заради жегите ​в Япония​
​Близо 900 души са постъпили в болница за денонощие заради жегите ​в Япония​
Виктория Бекъм иска да проектира сватбената рокля на Пипа Мидълтън
Виктория Бекъм иска да проектира сватбената рокля на Пипа Мидълтън