НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на кмета на Пловдив за престъпление по служба

Кметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева при изграждането на новия зоокът. Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 20 хиляди лева.

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 10.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според обвинителния акт в периода от 30-ти април до 17 -ти ноември 2014-та година кметът Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоологическата градина в Пловдив.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки. Освен това според обвинението няма одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено - стойностна сметка за проекта.

Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв.

Кметът на Пловдив Иван Тотев днес не отговаряше на телефоните си. От пресцентъра на Общината заявиха, че досъдебното производство продължава и няма да коментират докато то не приключи. Категорични са обаче, че нямат основание да се притесняват. А за хората, подали сигнала до ДАНС през 2015-та съмненията остават.

Десислава Желязкова
Те са поредица от нарушения, говоря още когато е обявена обществената поръчка. След отстраняване на тримата участници, които са дали оферти за зоологическата градина не би трябвала да бъдат канени фирми, които вече са участвали. По начина по който е прекратена първата поръчка, по член, който гласи че нито един от участниците не отговаря на условията на възложителя би трябвало втората поръчка, която е по договаряне да бъде по съвсем друг член и да не се вика нито една от трети загубили фирми.

От фирмата изпълнител „Запрянови-ООД" обясниха, че тяхната оферта настина е била с един милион над обявената от община Пловдив цена, но това било направено защото в сметката включили разходите за всичките три етапа от строителството на зоологическата градина.

Вакрил Запрянов - управител и собственик на фирма „Запрянови -03 ООД"
Цената ни винаги е била една и съща и в следствие на преговорите да стане обекта , нашата цена е намалена след преговорите с половин милион лева.

Ако се докажат обвиненията срещу Иван Тотев наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор и отстраняване от длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна картина при залез слънце в Хасково
Зимна картина при залез слънце в Хасково
Тръмп назначи зет си за съветник в Белия дом
Тръмп назначи зет си за съветник в Белия дом