НОВИНИ

Тръгна делото срещу братята, пребили Тодор във Враца

Година след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца, днес в районния съд започна делото срещу братята Десислав и Иван Дамянови. При сбиване тогава младежът внезапно почина и бяха необходими серия експертизи, за да се установи причината за смъртта.

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 10.01.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Срещу братя Дамянови е повдигнато обвинение за проявено хулиганство и нанасяне на увреждане една година след инцидента в центъра на Враца. Първоначално обвинението беше за убийство по непредпазливост, но след серия граждански протести, деянието беше преквалифицирано като умишлено убийство по хулигански подбуди. В хода на разследването обаче петорна съдебно-медицинска експертиза доказа, че на Тодор са били нанесени само леки наранявания и причина за смъртта е наследствено сърдечно заболяване.

Вероника Бозова, говорител на Районен съд - Враца:
Делото беше прекратено от Окръжна прокуратура и обвинението беше изпратено за разглеждане на Районна прокуратура Враца. Внесен е обвинителен акт.
;

Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор по повдигнатите обвинения, уточни съдия Бозова. Телевизионни екипи днес не бяха допуснати в съдебната зала, тъй като братя Дамянови не пожелаха да бъдат снимани. Още в началото на съдебното заседание стана ясно, че защитата им е поискала съкратено производство.

Ивайло Йорданов, брат на Тодор:
Не, не сме съгласни, на този етап влизаме в делото, започваме, а на по-нататъшен етап ще видим.
Вероника Бозова, говорител на Районен съд - Враца:
Съкратеното съдебно следствие предвижда различен ход на съдебното следствие. Предвидени са две хипотези на съкратено съдебно следствие, които съдът, според закона се произнася отново с присъда в рамките на предвиденото от законодателя наказание.

Днес бяха разпитани четирима свидетели, след което делото бе отложено за 10 февруари, когато пред съда ще бъде призован новопоявил се очевидец на инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затруднен достъп до спирка в кв.Кръстова вада заради липса на пешеходна пътека
Затруднен достъп до спирка в кв."Кръстова вада" заради липса на пешеходна пътека
Студ и сняг в Европа
Студ и сняг в Европа