НОВИНИ

Пожарната набира доброволци

В сезона на жегите и пожарите пожарните служби в страната набират доброволци. В отрядите има около три хиляди свободни места. Желаещите да помагат при големи пожари и наводнения могат да кандидатстват в общините. Одобрените ще преминат курс по пожарогасителна и спасителна дейност и оказване на първа помощ на пострадали.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:47, 02.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Над 2 800 доброволци помагат на пожарникарите в цялата страна. Ясен и Марио са в отрядите в София от няколко години.

Ясен Цветков, доброволец: Чувството, че можеш да бъде полезен в момент, в който други хора страдат е напълно достатъчно да мотивира един човек да се включи в такъв отряд.
Марио Развигоров, доброволец: : Да имаш възможността да помагаш на хората и държавата в аварийни ситуации. И общо взето, това е нещото, което ми направи силно впечатление.

Марио работи във видео архива на БНТ, а Ясен е докторант. Двамата са преминали задължителното 20 дневно обучение. Помагали са при спасителните операции след наводненията в Мизия и Аспарухово. Ясен е участвал и в гасенето на пожарите на Витоша.

Ясен Цвевтков, доброволец: Има и по-спокойни години, в които се съсредоточаваме предимно в обучения - така наречените наши доброволно организирани курсове, преквалификации.
Марио Развигоров, доброволец: Не е проблем едни пет, десет или петнадесет дни в годината да отделиш да помогнеш на някого или на обучение да преминеш, което е задължително.

Най-голяма нужда от доброволци има при възникване на големи пожари и наводнения, споделя Ралица Тодорова, инспектор в сектор „Доброволни формирования“ към Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Ралица Тодорова, инспектор в сектор „Доброволни формирования“, ГД „ПБЗН“: При възникване на едно по-голямо и мащабно събитие, ресурсът, с който ние разполагаме, не е достатъчен. В този случай се налага да ги използваме. Също така в местата, на които няма изградени служби за пожарна безопасност - там основно разчитаме на тях. Те първи да се включат и да кажат съответна помощ.

Всеки пълнолетен, неосъждан и клинично здрав българин може да кандидатства за доброволец в пожарната. За периода, в който се обучават, доброволците получават заплата. Плаща се и участието в спасителни операции до 15 дни в годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу горските пожари в Свероизточна България
Мерки срещу горските пожари в Свероизточна България
Снощният протест в Асеновград премина без инциденти
Снощният протест в Асеновград премина без инциденти