НОВИНИ

Най-горещият ден от началото на годината взе 5 жертви (обзор)

В най-горещия ден от началото на годината 5 жертви на опасно високите температури в столицата, десетки колабирали в цялата страна. Досегашните температурни рекорди бяха прескочени в почти всички градове.

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 01.07.2017
Чете се за: 02:43 мин.
У нас
Д-р Николай Кирилов, завеждащ смяна ЦСМП - София: Имахме един случай, който за мен беше фрапиращ, един човек на около 85 години отишъл на маратонско бягане в Южен парк.

За няколко часа преди обед горещините в София взеха 5 жертви. През няколко минути сигнали за колабирали изпращаха линейки на адрес.

Д-р Николай Кирилов, завеждащ смяна ЦСМП - София: И аз апелирам хора - особено възрастни с хронични заболявания, хора със сърдечно-съдови заболявания, неврологични, те са рискови. Сега имаме съмнения дори за 27-годишен младеж за остър миокарден инфаркт. Да стоят в къщи на затворени прозорци и пуснати климатици, които имат такива, повече течности, по-лека храна и никакъв алкохол.

Въпреки съвета на медиците, в 2 следобед, на 36 градуса, навън срещаме 87-годишната Мими Добрева.

БНТ: Защо навънка в тази жега?

Мими Добрева: Налага се, имам гости и трябва да им дам вода. Ходих за овчо мляко и за хляб.

Магда Русева: Доволна съм, че съм си свършила нещата днес и сега вече се прибирам и мечтая за една студена вода.

БНТ: Наздраве! В жегата студена биричка добре ли е?

Михаил Илиев: Да!

БНТ: На колко години сте?

Михаил Илиев: На 80!

БНТ: Не Ви ли е жега? 14 часа е...

Михаил Илиев: Не!

За да отговори, столичната Спешна помощ на сигналите за колабирали от жегите, днес заедно с дежурните медици работят още 2 екипа, които по график трябвало да почиват. Освен за разумно поведение, спешните медици призовават оплакванията от летните вируси да са към личните лекари, а не на телефон 112, тъй като приоритет е нуждата от неотложна помощ.

;

Температурни рекорди в страната

Горещото време в Русе през последната седмица постави на изпитание всички жители и гости на града. По обяд централните улици и заведенията по площада опустяха, а хората потърсиха спасение на закрито. На откритите строителни обекти днес работното време беше променено от 6 до 13:30. Работниците от фирмата, която прави ремонт на водопровода на една от главните улици, днес бяха в изкопите и на багерите.

По данни на хидрометеоролозите в Русе вече от няколко дни дневните температури на въздуха "чупят" рекорди.

БЛАГОЕВГРАД

40 градуса на сянка, толкова показваха термометрите на измервателната станция в Сандански днес в 14:00 часа. Час по-късно температурата в южния град достигна до рекордните за тази година 41 градуса.

Костадин Куков, синоптичен наблюдател в хидрометеорологична станция Сандански: За тази част от годината би трябвало да е горещо, така че е нормално. Това, че на нас ни е горещо, не означава, че не трябва де е топло.

Заради горещините строителни фирми от Югозападна България промениха работното време на служителите си.

Когато има бригада, идват малко по-рано, за да може основната работа да се свърши до обед, докато не са напекли жегите. Осигуряваме най-вече условията за безопасност, трябва всички на строежа да са с каски, по жегите не работим, когато е най-жега. Студени минерални води са осигурени.

В най-горещата част от деня се работи предимно вътре в сградите, разказа работник по санирането на един от блоковете в Благоевград.

Ние сме на закрити помещения, не сме много отвънка, рядко излизаме така отвънка да поработваме сега на жегите. На закритото сме да, вътре боядисваме, такива работи, иначе на жегите няма кой да издържи отвънка. По принцип нямаме проблеми, имаме си кафе машина, имаме си фургончета като тези тук как са. Имаме си всичко, няма проблеми, но повече работим вътре на закрито или се местиш на сянката, не на жегата, поне за това нямаме проблеми с нашия шеф.

До момента в инспекцията по труда в Благоевград не са постъпили сигнали от работещи на открито заради жегите.

Работодатели променят работното време на служителите си заради жегата и в Пловдив

Днес температурата в 15:00 часа в Пловдив достигна над 40 градуса. Централният градски площад опустя. Хората се спасяваха от жегите край басейните и планините. Как обаче се справяха хората, които бяха на работа днес?

От няколко дни работниците на строителен обект идват рано сутринта, за да могат да избегнат жегите. Приключват работа в най-топлите часове, когато градусите са над 40 и е непоносимо да се стои навън.

Исмет Юсеин - работник: Често почивки правим. Имаме вода. Хладилници.

Освен за строителите жегите са изпитание и за други работещи навън. За екипа от реставратори и археолози на Голямата базилика в Пловдив почивка няма. Но всеки намира различен начин да се справи с жегата. 30-те работещи на обекта са снабдени с тенти, чадъри, шапки. На определено време те се разхлаждат и с вода.

Доц. Елена Кантарева - реставратор: Ние не можем да спрем работа, защото сроковете ни притискат, пък и това е нашият сезон в момента.
Найден Митков - работник на разкопките: Топло е разбира се, но водичка си пием. Чадърите ни помагат и се справяме.

Инспекцията по труда в Пловдив вече проверява три фирми за неспазване на правилата. Ако се докаже нарушение, ще им бъдат издадени предписания. Ако те не бъдат изпълнени, фирмите могат да бъдат глобени от 1500 до 15 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът почете паметта на Хелмут Кол
Светът почете паметта на Хелмут Кол
Рекордно горещ 1 юли
Рекордно горещ 1 юли