Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какви са причините за поскъпването на тока и природния газ?

Средно с 2% поскъпват тока, топлата вода, природния газ и парното от днес. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:47, 01.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Близо три часа отне на комисията за енергийно и водно регулиране да определи новите цени на тока, парното и топлата вода. Най-голямо е увеличението на електроенергията в Западна България, а най-малко - в Югоизточна.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Макар трета година да продължава една съществена и дълбока реформа в енергийния сектор, българските потребители реално не чувстват тази тежест.

Комисията е намалила значително исканията на енергийните дружества за поскъпване.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Проверката, която извършихме, установява, че 33 млн. и половина са средствата, които са били запланувани и неосъществени като инвестиции и това се отчита в сегашното ценово решение със знак минус.

И докато за битовите потребители това е второ увеличение на цените в рамките на три месеца, цената на тока за малките фирми ще падне с до 11%. Според Иванов така ще се коригира отдавна съществуваща несправедливост на пазара - бизнес клиентите да субсидират битовите. Енергийната комисия предвижда и по-висока санкция за крадците на ток.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Цената, която крадците на електроенергия трябва да заплатят, вече няма да бъде както преди се отчиташе цена на технологични разходи.

Заради повишението на цената на природния газ с 2% се променят и цените на парното и топлата вода. Най-много поскъпва отоплението в Перник, Сливен и Русе. Иванов се надява да има ново преизчисление на цените, но този път като намаление от октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фестивал на народните танци в Разлог
Фестивал на народните танци в Разлог
Тежки сблъсъци между мигранти във френския град Кале
Тежки сблъсъци между мигранти във френския град Кале