НОВИНИ

Руските туристи се завръщат в България

Около 15 процента увеличение на броя на руските туристи в България през летния сезон очакват от Асоциацията на туроператорите на Русия. В интервю за БНТ изпълнителният директор на асоциацията Майя Ломидзе заяви, че връщането на Турция на руския туристически пазар не влияе на почивките на руснаците в България. Страната ни продължава да бъде сред най-популярните летни туристически дестинации за руснаците заедно с Гърция, Кипър, Испания и Италия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:47, 01.07.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

След черното за туристическата ни индустрия лято на 2015 г., когато заради девалвацията на рублата и икономическата криза на българските курорти почиваха с 25 на сто по-малко граждани на Русия, сега на морето отново се чува руска реч.

Светлана, руски турист: Харесва ни българската природа, българския климат, морето. Всичко ни харесва.
Олег, руски турист: Супер е! Много ни харесва. Въздухът е хубав, климатът и хората са винаги гостоприемни.

Туристическият поток от Русия към България от миналата година бележи ръст - 20 на сто за 2016 г. Тогава половин милион руски граждани са почивали на българските курорти, като Русия е на четвърто място по брой на туристи у нас след Германия, Румъния и Гърция.

Според Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туристическите оператори на Русия, ръстът на туристическия поток от Русия към България и тази година ще се запази. Очакванията са за около 15 процента.

Майя Ломидзе, изп. директор на АТОР: В момента търсенето на почивки за България е с 20 процента повече от миналата година, но заради това, че рублата пада и валутите поскъпват, смятаме, че в края на сезона динамиката ще бъде друга именно заради курсовата разлика.

Ако руските туристи са харесвани у нас, защото харчат много повече в сравнение със западноевропейските туристи, то руснаците харесват курортите ни, защото е по-евтино в сравнение с Русия, спокойно е и сигурно.

;
Майя Ломидзе, изп. директор на АТОР: Съотношението на цена качество е оптимално в България. Страната традиционно е смятана за детски курорт, където за дълго можеш да изпратиш семейство с деца. При това разходите на място са по-щадящи в сравнение с някои наши Черноморски курорти.

В Асоциацията на туристическите оператори на Русия не са получавали никакви жалби за България - нито от туристи, нито от туристическите агенции.

Елена, руски турист: Отдавна идваме да почиваме в България, климатът е много добър, хората са много доброжелателни, културата ни е близка. Не сме имали проблеми. Имаме приятели тук и ако ни потрябва помощ, винаги ще ни помогнат.

Ако все пак може да се говори за проблеми, от една страна те са в скъпите самолетни билети. Авиокомпаниите поддържат много по-високи цени в сравнение с полетите до Берлин или други европейски градове например.

Майя Ломидзе, изп. директор на АТОР: В момента към България летят много малко превозвачи и като знаят, че има достатъчно високо търсене, те могат да поддържат цените високи. Намаляването на цените на авиопревозите е възможно, ако бъдат допуснати и други превозвачи към България. Това е въпрос на взаимоотношения между авиационните власти на България и Русия и би било целесъобразно този въпрос поне да се обсъжда.

Сред другите препоръки, които Асоциацията на туристическите оператори на Русия има към България, е да се увеличат рекламните турове в България за руски туроператори, за да се запознаят по-добре с предлагания продукт, както и през следващия летен сезон да бъдат преразгледани цените. Според Майя Ломидзе сега почивките в България в Русия се предлагат по-скъпо в сравнение с почивките в България на германския пазар, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна търсят работници в туризма, строителството и търговията
Във Варна търсят работници в туризма, строителството и търговията
5 жертви на горещините в столицата
5 жертви на горещините в столицата