НОВИНИ

Петима депутати напускат парламентарната група БДЦ

Депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев, Борислав Иглев, Георги Ковачев и Явор Хайтов напускат парламентарната група "Български демократичен център" /БДЦ/. Те обявиха това на брифинг в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БТА
13:09, 03.06.2016 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
петима депутати напускат парламентарната група бдц

Петимата са част от партията "Народен съюз". Те са подали заявления за напускане на групата в знак на несъгласие с решение на мнозинството на групата за предложения за промени в състава на парламентарни комисии. Според промените, които бяха гласувани днес в пленарната зала, Румен Йончев вече не е председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, а Явор Хайтов вече няма да е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
С този акт ние осъзнахме ясно и категорично, че нямаме никакъв контрол върху начина, по който се взимат решенията в ПГ БДЦ, затова ние от "Народен съюз" считаме, че нямаме никакво място в една парламентарна група, която получава своите приоритети незнайно откъде, коментира Танчев. Напоследък наблюдаваме една особена активност на д-р Красимира Ковачка /съпредседател на ПГ БДЦ/ и нейните народни представители, насочена най-вече към овладяване на позиции, заяви Йончев. Нейното присъствие в управлението става все по-осезаемо, очаквам тя да излезе с предложение за министър скоро, допълни той.
Попитан дали отстраняването им от комисии е свързано с разговорите с партията АБВ в последните седмици, Йончев заяви, че работят с всички партии в парламента. Това че сме участвали с АБВ в няколко разговора за това какъв трябва да бъде българският президент, не смятам, че е повод да се предприемат наказателни акции, но така изглежда, коментира той. Ще продължим да говорим с АБВ и с всеки, с който преценим, така се прави политика, допълни депутатът.
От "Народен съюз" обмислят да внесат предложение за промяна в правилника за дейността на Народното събрание с цел да се разреши образуването на нови парламентарни групи. Броят на независимите народни представители непрекъснато расте и не е нормално да не може да си взаимодействат и да бъдат изолирани и лишени от правата си в комисии, каза Танчев. В парламента не влизат парламентарни групи, а влизат партии, допълни Йончев.
ПГ БДЦ е от 14 народни представители. Напускането на петимата ще доведе до преустановяване на съществуването на групата, тъй като по силата на правилника всяка група може да има минимум 10 депутати. Депутати от разпаднала се група стават независими и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група. Те нямат право да образуват и нова парламентарна група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“
Петкова: Енергийни проекти ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“
Нови директори в училища в Пиринско
Нови директори в училища в Пиринско